PCRM: „Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componenţe a Curţii Constituţionale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin FOTO IPN
Vladimir Voronin FOTO IPN

Comitetul Executiv Politic al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, condus de ex-preşedintele Vladimir Voronin, consideră că „Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componenţe a Curţii Constituţionale”, după ce Înalta Curte a dat avizul pentru dizolvarea Parlamentului.

Nu există nici o îndoială că actuala componenţă a Parlamentului Republicii Moldova este una discreditată, incapabilă de a-şi exercita misiunea şi pasibilă de dizolvare anticipată. La fel nu există nici o îndoială că acest lucru trebuie să fie făcut în strictă conformitate cu prevederile Constituţiei, aşa cum dictează legea. În caz contrar, societatea nu va considera legitimă nici noua componenţă a Parlamentului. Este inadmisibil ca „oportunitatea politică” să depăşească normele Legii”, se spune într-un comunicat al PCRM.

Potrivit comuniştilor, în ultimi ani, Curtea „îşi permite depăşirea atribuţiilor sale, începând cu echilibristica aplicată în timpul alegerii Preşedintelui Timofti.”

„Ea a comis o violare politică a normelor Constituţiei, calificând Declaraţia de Independenţă ca superioară însăşi Constituţiei. Ea a modificat conjunctural modalitatea de alegere a preşedintelui ţării. Pe lângă asta, a luat încă aproape douăzeci de hotărâri cu caracter politic, făcând astfel hatârul acelor grupări politice, care au capturat puterea în stat. Anume în această perioadă, dintr-un organ menit să controleze deciziile Parlamentului, Guvernului şi ale altor organe de stat la capitolul conformităţii lor cu Constituţia, Curtea Constituţională a fost transformată într-un instrument de satisfacere a unor interese înguste de partid şi de grup prin imixtiunea politică în conţinutul Constituţiei”, spun comuniştii.


Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite