Nicolae Negru: PDM ar putea să iasă pe ultima sută de metri din umbră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Editorialistul Nicolae Negru susţine că, la trei luni de la agerile parlamentare, Partidul Democrat este izolat, fiindcă şi Blocul ACUM, şi Partidul Socialiştilor declară că nu vor face alianţă cu PDM. În opinia sa, liderii democraţi se complac în această izolare şi ea îi avantajează: dacă vom intra în alegeri parlamentare anticipate, vina în mod automat o să cadă asupra celorlalte două formaţiuni care nu au vrut să constituie o alianţă cu PDM.

Editorialistul nu exclude ca pe ultima sută de metri Partidul Democrat să iasă din umbră, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Nicolae Negru a declarat că PDM ar putea ieşi cu o anumită soluţie, după cum obişnuia să se comporte liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc – să iasă de undeva şi să anunţe nişte surprize pentru societate, pentru diferite categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Cât despre crearea unei majorităţi parlamentare şi cu cine aceasta ar putea fi constituită, Nicolae Negru este de părere că unica soluţie care mai rămâne e soluţia anului 2016. „De pildă, să iasă şi să spună că Partidul Democrat vrea să formeze un Guvern minoritar – tehnocrat sau netehnocrat – şi îndeamnă deputaţii din celelalte fracţiuni să sprijine sau chiar celelalte fracţiuni să sprijine acest Guvern minoritar. Exact cum fac şi cei de la ACUM, numai că avem avertismentul Bruxelles-ului că nu va fi recunoscut sau nu va fi legitim un Guvern care va fi constituit din persoane participante la frauda bancară sau dacă această guvernare sau acest Guvern va fi constituit pe căi – să zicem aşa – insuficient de transparente. Prin urmare, soluţia anului 2016 nu poate fi aplicată. Aici ar trebui să vedem ingeniozitatea, să zicem aşa, lui Plahotniuc, dacă el va putea oferi ceva nou, ceva care să corespundă standardelor democratice şi cerinţelor pe care le-a formulat Uniunea Europeană. Va reuşi el, nu va reuşi – asta va fi surpriza”, a notat editorialistul.

În opinia sa, incertitudinea politică nu poate fi depăşită cu vocea preşedintelui Igor Dodon, care deja şi-a atins limitele. Igor Dodon, desigur, trebuie să propună candidatura viitorului prim-ministru, dar cu certitudine această candidatură trebuie să vină acum de la PDM, nu de la altcineva. Nicolae Negru nu exclude că preşedintele Parlamentului va fi de la PSRM, fiindcă un anumit compromis trebuie făcut.

„Un anumit compromis o să fie nevoit să-l facă Plahotniuc faţă de socialişti, dar cred că nu mai mult decât acest speaker, care ar fi ca un gest recuperatoriu pentru socialişti, pentru Dodon. Ar fi ca un cadou, ca o consolare că, iată, nu a ajuns la guvernare, în schimb are un preşedinte de Parlament şi poate nişte miniştri, dar s-ar putea ca miniştrii să nu aparţină partidelor politice, să fie – cum li se mai spune – tehnocraţi, din afara partidelor, independenţi. Eu cred că în asemenea condiţii s-ar putea obţine necesarul de 51 de voturi pentru învestirea acestui Guvern”, susţine editorialistul.

După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în Parlamentul Republicii Moldova, au acces patru partide: Partidul Socialiştilor (35 de mandate), Partidul Democrat (30 de mandate), Blocul ACUM (26 de mandate) şi Partidul Şor (şapte mandate). De asemenea, în legislativ au acces trei deputaţi independenţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite