PDM spune că va continua acţiunile pentru ca Igor Dodon să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad PLahotniuc

Partidul Democrat din Moldova susţine că va continua acţiunile legale şi paşnice pentru „îndeplinirea dorinţei cetăţenilor ca preşedintele devenit nelegitim, Igor Dodon, să demisioneze din funcţie, fiind acuzat de înaltă trădare şi finanţare ilegală din Federaţia Rusă”.

Declaraţia vine după ce formaţiunea a desfăşurat duminică, 9 iunie, „o amplă manifestaţie paşnică în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la care zeci de mii de oameni şi-au exprimat indignarea faţă de acţiunile de trădare de ţară ale preşedintelui Igor Dodon şi ale PSRM”, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al formaţiunii.

În comunicat se menţionează că „manifestanţii PDM în cadrul acţiunii şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de lovitura de stat orchestrată de socialişti şi Blocul ACUM”. La fel, aceştia „consideră că Igor Dodon şi PSRM şi-au pierdut orice legitimitate după ce întreaga ţară a văzut modul în care au încercat să pună în practică un plan de federalizare a ţării, modul în care preşedintele ţării recunoaşte că socialiştii au fost finanţaţi ilegal din afara ţării cu zeci de milioane de dolari în ultimii ani”.

Potrivit PDM, oamenii veniţi la manifestaţia din PMAN au cerut demisia imediată a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate la 6 septembrie, concomitent cu cele parlamentare anticipate. „Îi cerem preşedintelui să nu se agaţe cu disperare de putere şi să accepte să meargă în faţa poporului pentru a da socoteală pentru modul în care şi-a exercitat atribuţiile, în condiţiile unor acuzaţii şi dovezi de o gravitate extremă”, se spune în comunicat.

În urma decretului, semnat de către Pavel Filip, privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 6 septembrie, PDM solicită instituţiilor statului să întreprindă începând cu ziua de luni, 10 iunie, măsurile legale pentru ca acestea să fie organizate transparent şi cu respectarea regulilor democratice, încât poporul să-şi poată manifesta dreptul suveran de a decide cine îi va conduce mai departe.

PDM spune că se bazează „pe suportul acordat de misiunile diplomatice acreditate la Chişinău şi instituţiile internaţionale, care desfăşoară activităţi privind monitorizarea procesului electoral”. Acestora li se solicită „să fie alături de toţi cetăţenii Republicii Moldova, pentru ca ei să-şi poată exercita în condiţii democratice dreptul la vot”.

„Suntem în situaţia regretabilă să constatăm că criza politică în care a ajuns Republica Moldova impune desfăşurarea alegerilor anticipate parlamentare ca unică soluţie de rezolvare pe cale democratică a situaţiei. Orice altă soluţie ar presupune încurajarea discreţionară a unor forţe politice, încurajarea ilegalităţilor pe care le-au comis, inclusiv a celor în privinţa cărora au apărut probe indubitabile că au fost finanţate ilegal din Federaţia Rusă şi au încercat să impună moldovenilor un plan care ar fi dus la destrămarea Republicii Moldova, un plan impus din exteriorul ţării, un plan împotriva cetăţenilor”, se arată în comunicat.

Potrivit democraţilor, „partidele parlamentare nu au nici o scuză pentru că timp de trei luni nu au reuşit să dialogheze şi să găsească o soluţie pentru a constitui o majoritate stabilă şi un Guvern funcţional”. „Considerăm că ceea ce s-a încercat în ultima zi constituţională pentru alegerea Guvernului şi după această zi, sunt doar improvizaţii disperate ale Blocului ACUM şi PSRM de a prelua forţat şi nedemocratic puterea în Moldova. Partidul Democrat consideră că nici un partid nu trebuie să preia puterea cu forţa şi nici un partid nu trebuie să menţină puterea cu forţa”, precizează PDM.

De asemenea, democraţii consideră că „în aceste condiţii se impune o resetare politică majoră, inclusiv declanşarea procedurilor pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale anticipate, în paralel cu cele parlamentare, având în vedere lipsa de legitimitate a actualului preşedinte, după dovezile de corupţie politică şi finanţare ilegală, apărute în spaţiul public”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite