La sfârşitul lunii ianuarie, Igor Dodon va avea o nouă întrevedere cu Vladimir Putin, dar şi cu Patriarhul Kiril

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a anunţat că a fost stabilită o nouă întrevedere cu preşedintele rus, Vladimir Putin, ce ar urma să se desfăşoare pe 30 ianuarie, la Moscova. Şeful statului a accentuat că scopul primordial al acestei întreveri constă în identificarea unor soluţii ce ar permite ca produsele moldoveneşti să tranziteze teritoriul Ucrainei spre Rusia, după ce Moscova a luat decizia ca importul să fie interzis pentru toate produsele ce trec prin Ucraina.

Igor Dodon a precizat că „ceea ce ţine de înţelegerile pe care le-am avut cu domnul Putin, de anulare a taxelor vamale pentru cinci categorii de produse, ceea ce oferă economii pentru producătorii noştri de 300 de milioane de lei pe an, a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie”. 

„A apărut o altă problemă care ţine de tranzitul prin Ucraina. Ţinând cont de conflictul care există între Ucraina şi Rusia, Rusia a interzis importul din Ucraina a 50 de categorii de mărfuri şi acolo cineva a pus şi „tranzitul”. Sub risc au nimerit două categorii importante pentru noi - vinurile şi conservele. Nu este interzis importul, dar este interzis să treacă prin Ucraina”, a declarat Igor Dodon la emisiunea „Acces Direct” de la NTV-Moldova.

Potrivit lui, în această situaţie, agenţii economicii au început să caute soluţii, să ocolească Ucraina, fapt ce duce la o creştere a costurilor de export pentru produsele moldoveneşti. 

„Eu m-am adresat Guvernului Federaţiei Rusie să facă o excepţie pentru produsele moldoveneşti, pentru că nouă ne e mai convenabil aşa, mai ieftin. Ştiu că deja a fost identificată o soluţie. Decizia finală va avea loc în cadrul vizitei mele care va avea loc săptămâna viitoare”. a spus Dodon.

Preşedintele a mai adăugat că pentru ziua de 31 ianuarie are planificată o nouă întrevedere şi cu Patriarhul Kiril, dar şi cu alţi oficiali ruşi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite