articolul anterior articolul urmator

Pe cine manipulează Chişinăul cu Transnistria: pe Rusia sau pe România?

21
26 Feb 2018 11:14:08
LARICS

21 Comentarii

stodeviatidesiatdva
26.02.2018, 11:43:01

Comentariu considerat abuziv.

Lucifer
26.02.2018, 12:03:54

Nu prea sunt de acord cu poziţia autorului. Pe de o parte, Moldova are dreptul de a încerca re-integrarea Transnistriei în statul Moldova. Că vrea şi Rusia asta, este cu atât mai bine. Nu înţeleg cum va controla Transnistria Moldova, democratic vorbind Moldova are vreo 3 milioane de locuitori şi Transnistria vreo 500.000. O proporţie de 20% în parlament(cu Găgăuzia cu tot)nu înseamnă control al statului moldovean, ba dimpotrivă. Apoi, nu cred că România nu are o acţiune susţinută în Moldova. României îi convine ca Transnistria să rămână în cadrul statalităţii Moldovei. Eu cred că România conlucrează cu Moldova în acest sens. Iar ciocnirile româno+moldovene vs. Rusia sunt manifeste în Moldova( vezi legile audiovizualului din Moldova sau acţiunile propagandistice pro-unire). Problema este alta. Dacă ar fi să ierarhizez poziţia marilor puteri vis-a vis de spinoasa situaţie a Moldovei ordinea ar fi cam următoarea: - UE absolut împotriva unirii Moldovei cu România. - Rusia neutră, dar vroind compensaţii în Ucraina şi probabil compensaţii financiare de la România(fac aici observaţia că Rusia, pe fond, vrea colaborarea cu statele din UE, dar pentru asta trebuie să treacă prin România şi Polonia...) - SUA+NATO, aşa cum arată şi autorul, nu prea înţeleg ce se întâmplă în Moldova, dar ar vrea să avanseze militar pe Nistru. SUA poate fi un potenţial aliat al României în chestiunea alianţei/unirii cu Moldova. Dar să mai aşteptăm, mie mi se pare că SUA şi Rusia negociază asupra unei soluţii în ceea ce priveşte Ucraina şi Moldova. Iar ceea ce îmi apare mie din analiza situaţiei de pe Frontul de Est îmi pare pozitiv. Există o agitaţie acolo de bun augur. Orice soluţie va fi favorabilă României.

-2 (2 voturi)
Mircea B.
26.02.2018, 15:03:25

Lucifer Niciodata nu te-am vazut postand atatea lucruri false ! Chiar nu ma asteptam.

+2 (2 voturi)
Viorica Alexandru
26.02.2018, 13:30:46

Dvs ati hotarat sa-l scoateti pe T. Basescu din istorie...cu asa comunicari catre public... LARIC aveti enorm de invatat de la fostul presedinte... Stim ca acum se promoveaza cvasi- intelectualii, daca nu chiar analfabetii functionali.... dar de ce va plictisiti dvs cu chestiuni care va depasesc puterile?

-2 (6 voturi)
Viorica Alexandru
26.02.2018, 13:34:02

si daca tot vb despre Transnistria... tot pe Basescu sa-l intrebati de ce Transnistria nu este a rep Moldova si de unirea Moldovei cu Romania nu va fi niciodata posibila cu aceasta anexa in coaste...

+1 (5 voturi)