Politică

articolul anterior articolul urmator

Pendulul speranţei la Chişinău

4
18 Nov 2020 11:05:35
George Damian
Maia Sandu şi Igor Dodon.
Maia Sandu şi Igor Dodon.

În mediul online se vede o bucurie imensă a unei părţi a cetăţenilor Republicii Moldova după victoria Maiei Sandu. Şi la Bucureşti se bucură mulţi de înfrângerea lui Igor Dodon – şi pe bună dreptate.

Doar că această victorie trebuie văzută şi într-un cadru mai larg: ea este o mişcare de recul, balansul unui pendul al votanţilor. Asta este normal într-un sistem politic construit pe vot, doar că în Republica Moldova cursa pendulului este din ce în ce mai rapidă şi merge din ce în ce mai mult spre extreme. Cu alte cuvinte starea de spirit generală se modifică rapid şi se radicalizează. 
 
Alte detalii importante: discursul politic de la Chişinău este cât se poate lipsit de coerenţă şi constanţă; chiar a dispărut orice urmă de ideologie politică. Cu un an în urmă toată clasa politică de la Chişinău condamna fervent „geopolitica”, nimeni nu mai dorea „geopolitică” (la pachet cu mai mulţi experţi şi analişti din Bucureşti) – de parcă îţi poţi băga capul în nisip şi „geopolitica” dispare ca prin farmec. După mai puţin de un an de zile „geopolitica” a devenit subiectul electoral principal.
 
Geopolitica nu are cum să fie ignorată la Chişinău, întrebarea fundamentală a societăţii este „noi încotro mergem?”, iar această întrebare este mult prea adânc înrădăcinată ca să fie eliminată cu o campanie de PR şi nişte mesaje politice. Concluzia alegerilor recente de la Chişinău este că politicienii de acolo au recunoscut că „geopolitica” nu poate fi ignorată.
 
Maia Sandu a câştigat alegerile cu promisiunea vagă a apropierii Chişinăului de Europa – nu este clar cum, când şi care Europă, dar oricum este diametral opus faţă de promisiunea fundamentală a lui Igor Dodon (Rusia). Rămâne de văzut cum va reuşi Maia Sandu să îndeplinească – fie şi parţial – o promisiune atât de vagă, în condiţiile în care sistemul legislativ, atribuţiile prezidenţiale şi aritmetica parlamentară de la Chişinău nu îi lasă foarte mult loc de manevră.
 
Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidenţiale confirmă în acest moment existenţa unei majorităţi electorale care favorizează apropierea Republicii Moldova de Europa Occidentală, dar rămâne întrebarea cum se va transforma această voinţă a electoratului în proiecte reale. Au mai existat astfel de majorităţi electorale în Republica Moldova în trecut – „geopolitica” are această capacitate de mobilizare la Chişinău. Un eşec eventual ar produce o nouă mişcare de recul în sens invers la Chişinău, în condiţiile în care electoratul nu mai are răbdare şi tendinţa pendulului politic de aici este de a oscila din ce în ce mai rapid.
 
Pe scurt: Maia Sandu se află sub o presiune imensă de a îşi dovedi capacităţile politice într-un timp foarte scurt. Promisiunile din campania electorală au fost vagi şi problemele Republicii Moldova sunt imense, însă cu atât mai mult există un nivel foarte ridicat de aşteptări. Nu am mai luat în calcul pandemia în plin avânt, geografia legislativă şi politică locală, interesele şi proiectele Rusiei şi Germaniei pentru regiune ca şi multe alte variabile. Maia Sandu a fost investită cu un imens capital de încredere, are toate uşile deschise şi toată lumea aşteaptă să vadă ce va face cu adevărat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Lucifer
18.11.2020, 12:25:08

Deocamdată, Maia Sandu trebuie să facă rost de o majoritate parlamentară şi un guvern cât de cât european. Şi este foarte greu fără alegeri anticipate. Este o problemă oarecum asemănătoare cu cea din România: după 30 de ani(!!) de somn, acum toţi vor ca repede-repede să se rezolve totul cât ai bate din palme. Ca părere, în Moldova a fost o bătălie geo-politică majoră, câştigată de forţele pro-Occidentale. Dacă este aşa, atunci Moldova va fi ajutată de Occident, inclusiv de România.

-2 (6 voturi)
Coco
18.11.2020, 12:50:34

Nu se poate astepta la nimic bun din partea socialistilor. Dodon va căuta să tragă de fiecare etapă căt mai mult. Investirea Preşedintelui şi-ar dori-o probabil in 2021 iar pentru Guvenul consilerilor lui va trage cel mai tare. Cu actualul Parlament, dar mai ales în actuala componență a Guvernului, Maia Sandu ca Președinte nu va putea face prea multe ca va fi blocată la orice initiativa. Cu cât această stare de lucruri se va prelungi, cu atât mai greu îi va fi Maiei Sandu să reușească să se impună. Să zicem că prin tot felul de codeli trec 4 sau 5 luni pâna se face complet schimbarea şi intrarea completă pe funcţie, dar la Guvern va rămâne Ion Chicu sau un alt Executiv propulsat de aceleași interese pe care le au astăzi. Uzura va apărea foarte rapid. Încrederea se va eroda la fel de repede. Bandiții se vor regrupa, cum au făcut și după iunie 2019 că doar a mai păţit-o, să mizăm deci pe faptul că tot păţitu-i priceput. Cam ce rezultate ne-ar aștepta la un scrutin anticipat desfășurat peste un an, dacă lucrurile vor decurge în astfel de condiții? Nu e greu deloc de anticipat, mai ales când echilibrul electoral e destul de șubred depinzând de diasporă şi sabia lui Damocles pandemia nu se stie incotro isi va indrepta ascutisul. Actualmente situaţia îi dezastruoasă , in RM chiar ii vorba de o grea moştenire si mai este de aşteptat încă un val de infectări in urma acestor alegeri. Cu toate acestea valul schimbării nu trebuie domolit, ci doar intensificat. Speranță apărută duminică si cresterea simpatiei faţă de RM trebuie să fie folosită pe post de locomotivă în acest sens. Un alt Guvern îi absolut necesar deoarece Moldova are nevoie de schimbări pentru a distruge Raiul oligarhilor de care nu s-a atins băieţii socialisti care se credeau deştepţi si pe moldoveni proşti.

+2 (2 voturi)
Alex Bun
18.11.2020, 20:34:44

Văd că Sandu îl copie verbatim pe Dodon până acum - relații bune și cu estul, și cu vestul. De ce? Pentru că de fapt politica lui Dodon e perfectă pentru Moldova, dar jegurile din PAS din lăcomie pentru putere și neam-prostie nu doar că l-au umplut nemeritat de flegme pe Dodon, dar arată că Dodon le e guru. Maia Sandu nu a vrut să fie președinte al Moldovei, a vrut să fie Dodon al Moldovei, combinat cu Filat, și se pare că e Dodon Filat al-II-lea. Doar că o copie ieftină cu minte puțină, fuste lungi și virgină la 49 de ani, o dă deja în bară. Dacă vizitează Kievul, adio relații privilegiate cu Rusia. Dodon știa bine de ce făcea ce făcea, dar nu și caraghioasa asta ce încearcă să-l imite, maimuțărind, fără să înțeleagă ce stătea în spatele celor făcute de Dodon.

-10 (10 voturi)
ion damian
19.11.2020, 19:26:53

trolache lasa postarile si dute la stevie lucerna sau trifoi ca vine iarna si foamea are o mie de chipuri troll,ai intelectul la nivelul minim daca compari Bacul cu Harwardul.

Modifică Setările