Percheziţiile la şefa ANI au loc în urma informaţiilor apărute în spaţiul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ROdica Antoci, şefa ANI.
ROdica Antoci, şefa ANI.

Acţiunile desfăşurate de către procurorii anticorupţie joi, 27 ianuarie, la domiciliul preşedintei Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, şi la sediul instituţiei au loc în cadrul unui proces penal care a fost pornit ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, precizează instituţia într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Potrivit ANI, faptele şi circumstanţele care i se încriminează preşedintei ANI, dar şi instituţiei, au fost verificate în 2020 şi 2021 de alte instituţii de control, precum Curtea de Conturi şi Agenţia Supraveghere Tehnică, care au concluzionat că nu există încălcări. În cadrul acestui proces penal, Rodicăi Antoci nu i s-a atribuit vreo calitate procesuală şi nici nu i s-au formulat acuzaţii. ANI şi preşedinta ANI au colaborat cu procurorii şi au pus la dispoziţia acestora toate actele şi documentele necesare.

ANI mai precizează că Rodica Antoci a rămas la birou şi îşi continuă atribuţiile de serviciu.

În această dimineaţă, au avut loc percheziţii la domiciliul Rodicăi Antoci. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de către procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanţii mass-media, care nu a oferit alte detalii despre percheziţii.

La sfârşitul lunii decembrie, în spaţiul public au apărut informaţii că şefa ANI s-ar face vinovată de îmbogăţire ilicită. O scrisoare anonimă preciza că Rodica Antoci ar fi responsabilă de o serie de ilegalităţi comise în procesul de gestionare a banilor instituţiei. Atunci ANI a venit cu o reacţie prin care a combătut cele invocate în scrisoarea ajunsă în presă. La fel în decembrie, Rodica Antoci declara că membrii familiei sale au fost ameninţaţi, cazurile fiind raportate organelor competente. Şefa ANI se arăta convinsă că presiunile asupra familiei sale au legătură cu activitatea sa, în speciale fiind vorba despre dosarele pe rolul ANI ale funcţionarilor şi demnitarilor care nu-şi pot justifica averile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite