Politică

articolul anterior articolul urmator

Peste 34.000 de moldoveni stabiliţi peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru prezidenţialele din 1 noiembrie

0
12 Sep 2020 10:05:30
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Până în prezent, 34.723 de cetăţeni moldoveni, aflaţi peste hotare, s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie. Cei mai mulţi – 6 583 – sunt din Italia, toate solicitările fiind depuse online, transmite IPN cu referire la datele Comisiei Electorale Centrale.

După numărul de înregistrări, Italia este urmată de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, de unde au parvenit online 4.675 de înregistrări. Din Federaţia Rusă sunt 4.663 de înregistrări, dintre care 2.377 au fost depuse în scris. Acesta este cel mai mare număr de cereri în scris parvenit de peste hotare.

Din România au fost înaintate 3.599 de cereri de înregistrare prealabilă pentru prezidenţiale, iar din Germania sunt 2.980. De asemenea, au fost depuse cereri din: Franţa – 2.494, Statele Unite ale Americii – 1.968, dintre care 18 în scris, Irlanda 1.764, din care o cerere în scris, din Canada – 1.182 de cereri, dintre 388 au fost depuse în scris, iar restul online.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până la data de 16 septembrie – cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Votanţii sunt invitaţi să completeze formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pagina web oficială a Comisiei www.cec.md. Înregistrarea poate fi efectuată şi pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetăţenilor din lista electorală unde îşi au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în ţară, aceasta va putea vota conform domiciliului. Potrivit CEC, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele ţării în ziua alegerilor şi al alegătorilor din localităţile din stângă Nistrului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările