Politică

articolul anterior articolul urmator

Peste 70 mii de moldoveni aflaţi peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegerile anticipate

0
11 May 2021 08:47:41
Autor: Iurii Botnarenco

Puţin peste 70.300 de cetăţeni moldoveni, aflaţi peste hotare, s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Cei mai mulţi sunt din Italia, în număr de 14.234 de înregistrări din 799 de localităţi, transmite IPN.

Urmează Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu 11 292 de înregistrări şi Germania, cu 8 483 de înregistrări. Cifrele se regăsesc pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC).

„Înregistrarea prealabilă” este un serviciu opţional prin care cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot pot să-şi anunţaţi intenţia de a vota într-o anumită localitate din străinătate. Sau, să-şi anunţaţi intenţia de a vota la secţiile de votare pe teritoriul Republicii Moldova, dacă sunt cetăţeni al Republicii Moldova cu drept de vot şi au domiciliul în localităţile din regiunea transnistreană.

Scopul serviciului e de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara ţării şi la secţiile de votare organizate pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Precum şi pentru a fi deschise secţii de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităţilor ţării respective, dar şi de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective.

Pentru a se înregistra, moldovenii au două posibilităţi: online, pe pagina CEC, sau prin cerere scrisă (individuală sau în grup) către Comisie (str. V. Alecsandri, 119, mun. Chişinău, MD-2012) şi/sau către misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările