Politică

articolul anterior articolul urmator

Peter Michalko: Alegerile din 24 februarie sunt un test important pentru evaluarea stării de democraţie

4
22 Jan 2019 10:38:40
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, consideră că alegerile parlamentare vor reprezenta un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democraţie în Republica Moldova.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ambasadorul a declarat că aceasta este important, pentru că, după cum se ştie, în Memorandumul despre asistenţa macrofinanciară au fost introduse precondiţii politice şi acestea au fost introduse exact după nerespectarea recomandărilor instituţiilor internaţionale pentru schimbarea sistemului electoral. Respectiv, este foarte important ca procesul electoral să se desfăşoare cu respectarea deplină a standardelor necesare, transmite IPN.

„Din punctul de vedere al Uniunii Europene, a fost exprimată de mai multe ori importanţa alegerilor parlamentare din februarie, care trebuie să aibă loc în mod transparent, inclusiv credibil, ca să putem să constatăm că alegerile au fost libere, cinstite şi credibile. Asta înseamnă că şi în perioada dinainte de alegeri trebuie să fie respectate toate standardele care ţin de procesul electoral. Candidaţii trebuie să aibă posibilitate să se înregistreze şi să participe în procesul electoral în mod egal, inclusiv în ceea ce priveşte accesul la mass-media”, a notat ambasadorul.

Potrivit lui, procesul de votare trebuie să fie şi el credibil şi trebuie să existe şi monitorizare, care va fi şi din partea partenerilor internaţionali, dar şi din partea observatorilor naţionali. De asemenea, este important ca şi după alegeri să fie respectate regulile şi cei care sunt aleşi să aibă posibilitate de a-şi prelua mandatele cât mai repede.

Peter Michalko a menţionat că şi societatea civilă este importantă în procesul electoral. „Şi pentru că şi eu personal am văzut mai multe alegeri în Republica Moldova, ştiu că cetăţenii într-adevăr simt această importanţă şi simt şi importanţa pentru credibilitatea procesului de alegeri, care este legată cu observarea la nivel naţional de către participanţii din partea societăţii civile”, a menţionat ambasadorul.

Peter Michalko a mai spus că existenţa presei independente şi libere este o prioritate şi pentru Uniunea Europeană şi pentru alţi parteneri internaţionali. Şi în timpul procesului electoral există reguli care trebuie să fie respectate, inclusiv în ceea ce priveşte accesul egal al candidaţilor la mass-media. Pentru aceasta există instituţiile independente, care trebuie să monitorizeze respectarea acestor reguli.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

alaiba timofei
22.01.2019, 11:06:42

mai da-te-n morti! se fura miliardul foarte democratic si voi taceati... facea Maia alianta cu pro-rusii si voi taceati.. foarte democratic!

-1 (1 vot)
Jr Proxi
22.01.2019, 11:06:55

Alegerile sunt monitorizate de experti internationali, asa ca nu poate fi vorba de careva incalcari.

-1 (1 vot)
Real Realist
22.01.2019, 12:45:45

Cand am vazut lista de prosti pe care i-a scris Maia si Nastase in blocul lor, m-am convins ca iarasi PDM o sa castige alegerile

-1 (1 vot)
giulianni_007
23.01.2019, 14:04:42

Repet lasa sa castige chiar si socialisti lui Dodon sa vedem cu ce banii vor conduce tara?!?Important e ca cuibul de viespi cara au acaparata tara,adica pdm-isti sa dispara !!!