Peter Michalko critică modificările propuse de PSRM la Codul electoral: Există indicii că nu corespund pe deplin cu recomandările Comisiei de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
peter michalko gov.md

Ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, a criticat modificările propuse de Partidul Socialiştilor la Codul electoral, după ce şi opoziţia parlamentară a bătut alarma că socialiştii ar pregăti fraudarea alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie.

„Procesul actual de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor problemele persistente şi nu ar trebui să aducă noi provocări şi limitări pentru starea democraţiei electorale şi a pluralismului în Republica Moldova, inclusiv drepturilor alegătorilor, candidaţilor şi observatorilor”, a scris Peter Michalko pe Facebook. 

Diplomatul european susţine că „standardele democratice şi electorale sunt printre angajamentele esenţiale faţă de partenerii internaţionali ai ţării, inclusiv UE, dar în primul rând faţă de cetăţenii Republicii Moldova”. 

„Sunt necesare un proces corespunzător şi o evaluare adecvată a modificărilor propuse la codul electoral, deoarece există indicii că acestea nu corespund pe deplin şi în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale Oficiului pentru instituţii democratice şi drepturile omului din cadrul OSCE, precum şi cu privire la aspectele ridicate de Curtea Constituţională dupa alegerile prezidenţiale din 2016. Este nevoie de un consens larg între forţele politice, bazat pe consultari autentice cu societatea civilă şi cu alte părţi interesate”, a afirmat Peter Michalko.

Amintim că ziua votării ar putea fi redusă cu două ore, de la ora 08.00 până la ora 20.00. Iar contestaţiile, inclusiv cele care vizează excluderea unui concurent electoral din cursă, vor fi examinate de către organele electorale, nu şi de instanţele de judecată, aşa cum este în prezent. De asemenea, în următoarea campanie electorală, ar putea fi permisă utilizarea, în scop de publicitate electorală, a imaginilor instituţiilor de stat.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege înaintat de un grup de deputaţi din Partidul Socialiştilor, care a fost votat în primă lectură. Deputaţii din opoziţie au criticat proiectul, menţionând că acesta nu fost consultat pe larg, inclusiv cu societatea civilă, şi că vine să favorizeze candidatul PSRM la alegerile prezidenţiale, transmite IPN.

Igor Dodon a respins acuzaţiile opoziţiei că Socialiştii promovează modificări la Codul electoral pentru a pregăti fraudarea alegerilor prezidenţiale. Şeful statului susţine că opoziţia caută de pe acum justificări pentru a explica o eventuală îngrângere în alegerile din 1 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite