Peter Michalko: Criza sanitară nu este o scuză pentru schimbările care trebuie să aibă loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Michalko

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, dă asigurări că a doua transă din acordul macrofinanciar acordat de UE, în valoare de 30 de milioane de euro, va ajunge în bugetul Republicii Moldova „în câteva zile”.

Totodată, ambasadorul atrage atenţia că „această criză nu este nicio scuză pentru schimbările care trebuie să aibă loc”. „Cei care nu vor face reforme, inclusive cele atât de importante din justiţie, nu vor putea oferit cetăţenilor o oportunitate şi după depăşirea crizei provocată de pandemia de coronavirus”, a declarat oficialul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Eu cred că banii vor ajunge în câteva zile, tocmai când se termină toată procedura tehnică. Sunt bani destinaţi bugetului de stat, este vorba despre a doua tranşă a asistenţei macrofinanciare din programul semnat în 2017. Din păcate, numai acum s-a putut să se plătească tranşa a doua a acestei asistenţe”, a notat Peter Michalko.

Ambasadorul a menţionat că din această asistenţă macrofinanciară, nu toate trei tranşe vor putea să fie oferite. Pentru tranşa a doua s-au îndeplinit condiţiile, sunt foarte clar exprimate în memorandumul de înţelegere şi există şi precondiţii politice care au fost şi ele evaluate pozitiv.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a oferit şi un nou program, care se doreşte să fie agreat şi semnat foarte repede. Şi aceasta pentru că el ţine de susţinerea pentru Republica Moldova tot prin asistenţă macrofinanciară în condiţiile pandemiei COVID-19. Potrivit ambasadorului, este un pachet destul de important, fiind vorba de proiecte care au fost reorientate – 87 de milioane de euro. Aceşti bani merg prin proiecte direct la oameni.  

Este vorba despre un pachet de asistenţă material-medicală, care vine pentru Republica Moldova şi alte ţări ale Parteneriatului Estic, şi asistenţa economică care este structurată pentru şase ţări ale Parteneriatului Estic în parte, de 100 de milioane de euro susţinere, pentru întreprinderile mici şi mijlocii imediat şi 700 de milioane de euro pentru o perioadă de mai lungă durată care va fi destinată tot întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi garanţiilor bancare pentru firme, ca ele să poată să se crediteze la condiţii mult mai bune.

Întrebat cum va fi construit în continuare dialogul între Chişinău şi Bruxelles, Peter Michalko a menţionat că pe baza Acordului de Asociere există un dialog destul de structurat şi intensiv. „Sigur că aici rolul îl joacă şi felul în care sunt promovate reformele, cum ele sunt îndeplinite şi cum ele sunt resimţite de către oameni în Republica Moldova. Şi aici vorbim despre dialogul la nivelul Comitetului de Asociere, cel care a avut loc în februarie aici, la Chişinău, dar continuăm şi altele”, a notat şeful Delegaţiei UE.

Cât despre mersul reformelor pe timp de pandemie, Peter Michalko a declarat că această criză nu este nicio scuză pentru a opri schimbările care trebuie să aibă loc. „Cei care vor face reforme şi schimbări, vor fi mai bine pregătiţi pentru a reacţiona la ceea ce va veni după criză, pentru că va fi multă competiţie pentru investiţii, va fi nevoie de reorientarea unor sectoare întregi de economie. Eu cred că aici cei care vor fi pregătiţi, vor fi cei care vor ajunge la mult mai mulţi bani pentru oameni şi care vor oferi calea spre prosperitate şi dezvoltare. Cei care nu vor reacţiona, nu vor face schimbări, inclusiv aşa de importante, precum reforma justiţiei, pur şi simplu nu vor putea să dea o aşa de bună oportunitate cetăţenilor proprii”, a mai spus ambasadorul european.

https://www.ipn.md/ro/criza-sanitara-nu-este-o-scuza-pentru-schimbarile-care-7966_1074830.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite