Peter Michalko: Este îngrijorător când cei care au făcut parte la frauda bancară sunt implicaţi în procesul de decizie privind formarea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Michalko
Peter Michalko

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, consideră că este „îngrijorător” că persoane care au participat la frauda bancară să contribuie la procesul de formare a noului Guvern de la Chişinău. Diplomatul european face referire la deputaţii din aşa-numita Platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte deputaţi controlaţi de fugarul Ilan Şor, condamndat la şapte ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare.

Afirmaţiile lui Peter Michalko au fost făcute joi, 18 februarie, la întrevederea cu liderii Platformei DA, Andrei Năstase şi Alexandru Slusari.

„Este important să fie luată în considerare şi voinţa poporului, peste 70% dintre cetăţeni îşi doresc alegeri anticipate. Este important ca Republica Moldova să aibă Guvernul funcţional, un Parlament de încredere. Şi noi preferăm parteneri de încredere”, a mai spus Michalko. 

De partea cealaltă, Andrei Năstase a afirmat că Platforma DA optează pentru alegeri parlamentare anticipate. Năstase a prezentat şi riscurile rămânerii actualului guvern demisionar sau instalării unui guvern PSRM - ŞOR, precum şi un şir de argumente în favoarea unui guvern anti-criză, de profil european, anti-corupţie, care să depăşească criză generalizată şi să pregătească ţara pentru alegeri. 

„Platforma DA optează pentru alegeri parlamentare anticipate în condiţii de maximă legalitate, libertate şi corectitudine. Asumarea guvernării de către Platforma DA a apărut în contextul pericolului investirii unui guvern Şor-Dodon. Soluţia noastră este de natură să împiedice instalarea unui guvern al majorităţii parlamentare PSRM-Şor, şi, pe cât posibil să evităm haosul şi blocajul constituţional”, a spus Andrei Năstase. 

Andrei Năstase şi Alexandr Slusari au menţionat că propunerea Platformei DA urmăreşte depăşirea crizei politice în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, bazată pe valorile democratice, ale statului de drept, respectul pentru constituţie, demnitatea umană şi voinţa populară. 

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite