Peter Michalko: Justiţia şi statul de drept încă necesită îmbunătăţiri în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Domeniile justiţiei şi statului de drept încă necesită îmbunătăţiri în Republica Moldova. Acestea sunt domenii pentru viaţa oamenilor de rând, importante şi pentru prosperitatea şi dezvoltarea ţării, pentru sporirea încrederii investitorilor. Declaraţia a fost făcută de şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Oficialul european susţine că în domeniul justiţiei încă se mai observă unele fenomene care trebuie rezolvate: acestea ţin de independenţa justiţiei, dar şi de mai multe practici legate de sistemul de justiţie. De exemplu, folosirea excesivă a măsurilor de arest preventiv, care depăşesc standardele şi volumul obişnuit în ţările europene. De aceea, reforma justiţiei este susţinută de UE.

„Noi vom susţine Guvernul Republicii Moldova în adoptarea şi implementarea acestei reforme”, a afirmat Michalko.

În ceea ce priveşte asistenţa macrofinanciară care urmează să o acorde Uniunea Europeană, Peter Michalko susţine că odată cu acordarea primei tranşe nu se încheie atenţia Uniunii Europene asupra Agenţiei Naţionale de Integritate, activitatea eficientă a căreia este una dintre condiţiile de acordare a asistenţei. Şi în condiţiile pentru acordarea celorlalte tranşe se regăseşte ANI.

„De exemplu, ANI trebuie să introducă metodologii. Toate acestea vor fi parte a monitorizării pentru îndeplinirea condiţiilor pentru asistenţa financiară, dar devine şi în sensul mai larg parte a evaluării calităţii instituţiilor care trebuie să fie independente”, a adăugat oficialul european.

Potrivit lui, există mari probleme în ceea ce ţine volumul foarte mare de declaraţii de avere care deja au fost depuse şi pe care Agenţia va trebui să le prelucreze credibil şi rapid.

Referindu-se la reglementarea transnistreană, ambasadorul a menţionat că în ultimele luni s-a observat un progres. Acest progres s-a bazat pe înţelegeri care au fost făcute şi mai înainte.

„Această fază este una care merge cu paşi dinamici înainte şi, în acelaşi timp, este o fază în care se respectă din plin interesul naţional al Republicii Moldova”, spune oficialul european.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite