Peter Michalko: Noul Parlament trebuie să susţină reformele în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Michalko FOTO IPN
Peter Michalko FOTO IPN

Reforma justiţiei este domeniul în care nu se înregistrează progrese, ci regrese. O spune şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko. Potrivit diplomatului european, promovarea în funcţii cheie din justiţie a unor persoane cu grave probleme de integritate demonstrează că sistemul este unul complet nefuncţional.

Noul Parlament care va fi ales la 11 iulie, declară Michalko, are menirea de a susţine reformele ce vor asigura indepedenţa justiţiei şi combaterea corupţiei mari.

Peter Michalko, e arată profund dezamădit de faptul că, deşi s-au investit sume colosale, justiţia din Republica Moldova este departe de a fi una independentă.

„Justiţia este un domeniu în care nu există progres. Reformele în justiţie trebuie să fie implementate cât mai repede, astfel încât oamenii să vadă că schimbările în societate sunt posibile. Influenţa intereselor politice sau economice în justiţie a fost evidentă şi în trecut şi acest lucru nu s-a schimbat. În justiţie e nevoie de oameni care nu au probleme cu integritatea. Oameni care în trecut au participat la capturarea statului şi a justiţiei revin, sunt promovaţi” a spus Peter Michalko în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Diplomatul şi-a exprimat speranţa că la alegerile anticipate cetăţenii Republicii Moldova vor alege un Parlament care să susţină toate proiectele de lege menite să reformeze sectorul justiţiei. Potrivit diplomatului, o justiţie corectă şi indepedentă oferă previzibilitate investitorilor străini, iar acest lucru asigură creştere economică şi locuri de muncă.

„S-a văzut şi la alegerile prezidenţiale că oamenii vor schimbări şi reforme. E nevoie de oameni care să lupte împotriva corupţiei cu adevărat, e nevoie de finalitate pe dosarul fraudei bancare. Sigur că nu Parlamentul este cel care investighează, dar noul Legislativ trebuie să fie unul credibil, care va fi în stare să susţină un Guvern care va face aceste reforme posibile”, a mai spus Michalko.

Mandatul şefului Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, expiră în august. Potrivit unor surse media, viitorul ambasador al UE ar putea fi Janis Mazeiks, fost reprezentant al Letoniei pe lângă Consiliul Europei. Informaţia nu a fost confirmată, dar nici nu a fost infirmată de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite