Politică

articolul anterior articolul urmator

Peter Michalko: Nu-mi schimb părerea, este îngrijorător că persoane corupte iau decizii privind învestirea Guvernului

2
5 Mar 2021 08:11:24
Autor: Iurii Botnarenco
Peter Michalko FOTO IPN
Peter Michalko FOTO IPN

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, spune că deşi a fost criticat pentru opinia exprimată anterior, poziţia comunităţii europene rămâne neschimbată. Diplomatul spune că este îngrijorător că persoane care sunt implicate în frauda bancară ar putea participa la luarea deciziilor privind învestirea unui nou Guvern, notează IPN.

Ambasadorul Uniunii Europene mai spune că soluţionarea crizei politice de la Chişinău este exclusiv prerogativa clasei politice, iar comunitatea internaţională doar va monitoriza procesele care au loc.

Deşi anterior a fost acuzat de imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova pentru opinia exprimată privind crearea majorităţii PSRM-ŞOR, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău spune că poziţia sa nu s-a schimbat.

„Este foarte îngrijorător dacă persoane care au făcut parte din frauda bancară să participe la formarea unui nou Guvern. Asta e poziţia Uniunii Europene de lungă durată, chiar de la alegerile parlamentare. Încă de atunci vorbim de lupta împotriva corupţiei, investigarea fraudei bancare şi spunem că interesele particulare nu au ce căuta în sistemul politicii democratice din Republica Moldova”, a spus Peter Michalko în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chişinău.

Diplomatul a răspuns criticilor pe care le-a primit anterior din partea socialiştilor şi reprezentanţilor Partidului Şor şi spune că nu-şi va schimba opinia aşa cum au făcut unii actori politici care iniţial anunţau că vor alegeri anticipate, iar acum încearcă să evite un scrutin anticipat.

„Văd că, mai degrabă, cei implicaţi în viaţa politică îşi schimbă atitudinea.Noi vom continua să avem această poziţie clară, sunt recunoscător ong-urilor din Republica Moldova care m-au susţinut, am primit multe mesaje din partea cetăţenilor simpli care mă susţin”, a mai spus şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Diplomatul european a mai menţionat că soluţionarea crizei politice rămâne la discreţia factorilor politici, iar alegerile anticipate pot reprezenta o soluţie în acest sens.

„Voinţa politică este cel mai important factor. Am văzut că anterior toate partidele din Parlament voiau alegeri anticipate, din acestă perspectivă cred că anticipatele pot fi o soluţie de depăşire a acestei crize. Criza va fi soluţionată doar de cei care iau decizii politice în Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău a mai menţionat că Republica Moldova este prima ţară din Europa care obţine vaccin anti-COVID-19 pe platform COVAX, iar pentru a face faţă pandemiei, paralel cu procesul de imunizare, autorităţile ar trebui să înăsprească măsurile restrictive.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

zbucium ion
6.03.2021, 03:49:56

De ce UE n-a investigat CORUPȚIA si dispariția "miliardului"? - Din cauza ca sunt implicați membrii partidelor care fac parte din familia european a PPE - din 2013 PLDM., iar din 2018 - PAS. Maia Sandu fiind in guvernul Leanca a votat decizii ce au favorizat CORUPȚIA, scoaterea miliardului din BNM si cedarea A.. Chisinau in favoarea unor firme din Rusia. In loc sa fie cercetați penal Dragutan si,Leanca, toți membrii guvernului Leanca, inclusiv ex-ministra Maia Sandu - accentul se pune pe guvernele alese dupa 2014, luate drept "țapi ispășitori". Logica e una hoțească: VINOVAȚI si CERCETAȚI nu sunt HOȚII din PLDM, dar guvernele dupa 2014 pentru ca nu i-au descoperit si pedepsit pe hoți. DE FURAT, chipurile, SE POATE, dar NU SE POATE ca HOTII SA NU FIE PRINȘI! - asta e logica ambasadorului UE, care învinuiește fără DOVEZI JURIDICE guvernele si parlamentele alese dupa 2014 - intocmai cum o face si Maia Sandu sio nu se atinge deloc de guvernul făptaș al lui Leanca.

-1 (1 vot)
zbucium ion
6.03.2021, 10:35:52

Ambasadorul aplica DUBLE STANDARDE si incalca flagrant principiile si valorile democratice EUROPENE, isi permite sa-i DISCRIMINEZE pe unii deputați, ale căror mandate sunt EGALE in drepturi cu cele ale deputatilor PAS, ACUM, neavând sentințele judecații, face PARTIZANAT POLITIC in favoarea PAS si ACUM, incalca prezumția nevinovăției. Mai Sandu e o IMPOSTOARE care de la sine, samavolnic si-a adjudecat MONOPOLUL luptei contra corupției si DREPTURI SUPERIOARE de a-i judeca si DISCRIMINA subiectiv pe concurenții săi politici si electorali, ea singura fiind participanta la votarea deciziilor de devalizare a băncilor si de cedare a aeroportului Chisinau in favoarea Rusiei Tot ea a înșelat 234.000 de alegători cu voturile lor ANTI-DODON, ANTI-PSRM, a trădat independența R.Moldova si a adus la cârma tarii PSRM-ul - cel mai comunist, anti-european si anti-unionist partid. Acest ambasador, școlit la Moscova, servește parteneriatului strategic ANTI-SUA Merkel - Putin, ale Rusiei, de aceea SFIDEAZĂ, ca si Maia Sandu, cele mai elementare norme europene, inclusiv articolul 21(1) al Cartei Drepturilor in Uniunea Europeana, care interzice DISCRIMINAREA din varii motive, inclusiv din motive legate de IDEI, platforme, concepții, opțiuni, opinii, preferințe electorale, culoare politica si loc pe eșichierul politic, simpatii electorale, apartenența la un partid politic etc..Ambasadorul a compromis cum nu se mai poate UE si a demonstrat cetatenilor RM ca asa-zisele "principii si valori europene" nu inseamna nimic nici pentru el, nici pentru RM. Sluga Moscovei si a unor eurodeputati din PPE a Parlamentului European, cumpărați, corupți politic de "aliansul" de Merkel-Putin, e un DUȘMAN al Statului R.Moldova, care se ascunde sub masca "anti-corupție", la fel ca Maia Sandu, si normal al trebui in 24 de ore EXPULZAT. R.Moldova va pierde finantarea de la UE, care si asa din 2017 este blocata. Romania trimite ajutoare de la UE - numai nu in bani - sa ROADA basarabenii la MĂȘTI si COMBINEZOANE, dacă nu accepta suicidul prin "unire".

-1 (1 vot)
Modifică Setările