Peter Michalko: Pandemia nu va sista schimbul comercial dintre Moldova şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Michalko

Schimburile comerciale dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au loc fără abateri, însă persoanele implicate în aceste activităţi trebuie să respecte câteva reguli stricte care prevăd stoparea răspândirii virusului COVID-19. Declaraţia aparţine şefului Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, şi a fost făcută în cadrul unui interviu video pentru IPN.

„Deci, din punct de vedere aL regulilor comerciale, acestea nu sunt schimbate. Dacă are loc transportul cu participarea oamenilor, şoferi, aici trebuie să fie respectate toate regulile din punct de vedere al sănătăţii, igienei care se aplică în ţările prin care trec ei. Au loc importuri şi exporturi, nu este oprită activitatea şi asta este una dintre realităţile care ne pot ţine economiile în mod viabil. Oamenii pot să aibă acces la mărfuri, fără asta este mult mai greu”, susţine şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko.

Referitor la decizia autorităţilor UE de a închide frontierele interne, inclusiv pentru cetăţenii europeni din alte ţări, Peter Michalko spune că sunt decizii esenţiale pentru a opri răspândirea, însă şi în acest caz sunt aplicate unele excepţii.

„Este o măsură pentru a preveni răspândirea virului care nu este legat de o ţară sau alta. Virusul poate trece pentru că este legat de persoane şi unica metodă să limităm, este să oprim contactele. În această perioadă este firesc ca unele persoane care se află în afara ţărilor unde trăiesc au nevoie de a călători, de a merge înapoi în ţările din care provin şi sunt create aceste posibilităţi cu respectarea maximă a regulilor care ţin de protejarea împotriva răspândirii virusului. Sunt reguli după care ei trebuie să stea în autoizolare 14 zile. Este un lucru necesar şi trebuie să apelăm la toţi pentru a respecta această regulă pentru că este făcută să-i protejeze pe alţii. Este un principiu foarte important care ne ajută”, a adăugat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.

Interviul acordat Agenţiei de presă IPN de către şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, este parte a ciclului „Relaţiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.

   https://www.ipn.md/ro/peter-michalko-pandemia-nu-va-sista-schimbul-comercial-dintre-8004_1072476.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite