Peter Michalko: UE aşteaptă respectarea condiţiilor înaintate ca să fie reluată asistenţa financiară pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Pentru reluarea asistenţei financiare acordată Republicii Moldova, Uniunea Europeană aşteaptă ca toate condiţiile înaintate anterior să fie respectate. Aceste condiţii ţin de atingerea standardelor europene care stau la baza Acordului de Asociere semnat de UE şi Republica Moldova, asociere politică şi integrare economică.

Declaraţia a fost făcută de şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru IPN. Potrivit lui, susţinerea din partea Uniunii Europene este una masivă, este cea mai mare pe care Moldova o primeşte de la partenerii din străinătate, dar ea este legată şi de nişte standarde care trebuie să fie atinse şi acesta este obiectivul declarat de către ambele părţi.

„Odată cu îndeplinirea acestor standarde, oamenii din Republica Moldova trebuie să se bucure de standarde şi de statul de drept, dar şi de economie, cu timpul şi standarde în ceea ce priveşte nivelul de viaţă precum în Uniunea Europeană. Şi asta este o perspectivă foarte atrăgătoare. Sigur că aceste două lucruri – asistenţă şi aceste obiective, standarde, politici sunt legate şi asistenţa este oferită pentru atingerea acestor standarde. Este şi un lucru unic chiar şi în istoria relaţiilor externe şi parteneriat pentru dezvoltare, pentru că UE nu numai că a oferit acces la piaţa proprie, dar a oferit şi bani, şi metodologie referitor la cum firme din Moldova pot ajunge la standarde care vor fi bine primite în piaţa UE”, a declarat ambasadorul UE.

Potrivit lui, acelaşi lucru este şi în ceea ce priveşte regimul fără vize, unde de asemenea s-a oferit mijloace pentru îndeplinirea condiţiilor planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor. „Noi vom coopera cu orice Guvern în baza aşteptărilor şi a criteriilor care există în cadrul relaţiilor. Vor aştepta ca partenerii din viitorul Guvern vor face tot pentru a ajunge la progres în implementarea Acordului de Asociere pentru oamenii Republicii Moldova şi asta trebuie să facă viaţa cetăţenilor mai bună şi să aducă, de asemenea, îmbunătăţiri în mai multe sectoare, de la economie, justiţie –care are o importanţă primordială, reforma justiţiei trebuie să fie în vizorul oricărei guvernări”, a adăugat oficialul european.

Peter Michalko spune că există şi alte sectoare, unde sunt programe importante, de exemplu, programul UE pentru climă, care trebuie să aducă resurse noi pentru Moldova în ceea ce ţine de mediu, pentru a face faţă provocărilor legate de schimbările climaterice. „Sunt foarte importante, mai ales pentru sectorul agricol şi economia ca atare. Sunt multe posibilităţi - ultimul proiect prevede nouă milioane de euro. Săptămâna trecută au fost deschise două linii noi de credit, fiecare în valoare de cinci milioane de euro pentru ÎMM din Moldova. Sunt multe planuri şi prilejuri, vrem să fie implementate pentru că ele aduc şansa pentru o viaţă mai bună pentru moldoveni”, a afirmat şeful Delegaţiei UE.

În ceea ce ţine de afirmaţiile liderilor blocului ACUM care spun că dacă vor forma ei un guvern minoritar vor reuşi deblocarea asistenţei financiare în câteva luni, Peter Michalko spune că nu se poate referi la ceea ce spun participanţii la procesul politic intern. „Ştiţi bine că a fost anunţată asistenţa macro-financiară în valoare de o sută de milioane de euro, iar condiţiile au fost spuse foarte clar pe hârtie. Sunt şi plăţile în domeniul suportului bugetar, care tot sunt legate de îndeplinirea acelor criterii şi acolo, împreună, este vorba despre mijloace de aproape 50 milioane de euro. Plus, sunt programe anuale în valoare de 50 milioane de euro”, a menţionat ambasadorul UE.

Peter Michalko a reiterat că pentru cooperarea cu orice Guvern care se va instaura la Chişinău, UE aşteaptă ca aceste condiţii să fie îndeplinite şi în baza acestora asistenţa va putea fi oferită. „Din partea noastră, orice proces politic ar fi, îndeplinirea acestor aşteptări este ceea ce e cerut şi e cel mai mare interes al UE în relaţiile cu Moldova - stabilitatea politică este unul dintre cei mai importanţi factori pentru orice proces politic”, a declarat şeful Delegaţiei UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite