Peter Michalko: Vinovaţii de frauda bancară trebuie să fie la puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

„Formarea unei majorităţi parlamentare care se bazează pe oameni vizaţi în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”, susţine şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko. Într-un interviu pentru IPN, ambasadorul a declarat că persoanele vinovate de frauda bancară trebuie să stea la puşcărie.

Oficialul UE consideră că frauda bancară care s-a întâmplat în Republica Moldova a provocat o daună extraordinar de mare pentru ţară şi ea va fi resimţită de fiecare cetăţean, pentru că el va trebui să plătească pentru această fraudă. 

Potrivit ambasadorului, oameniI care au comis această crimă uriaşă trebuie să fie pedepsiţi. „Statul de drept şi sistemul judiciar trebuie să lucreze în Republica Moldova, aşa cum este obişnuit într-o ţară europeană. Oamenii care sunt vinovaţi pentru această crimă trebuie să fie la puşcărie, trebuie să fie pedepsiţi”, a declarat Peter Michalko.

Şeful Delegaţiei UE consideră important ca să existe cerere din partea Republicii Moldova către ţările care ar avea legătură cu această fraudă, pentru cooperare standard în domeniul investigaţiei în ceea ce priveşte identificarea banilor sustraşi din sistemul bancar al Moldovei. „De asemenea, şi în ceea ce ţine de cei vinovaţi care au participat la acest furt”, a precizat el.

„Aceste activităţi trebuie să aibă loc deja acum pentru că vedem că dacă justiţia nu funcţionează, dacă statul de drept nu funcţionează, atunci vedem că acest lucru poate avea consecinţe chiar şi pentru domeniul politic. Şi asta a fost şi unul dintre riscurile care au fost evidenţiate de Comisia de la Veneţia şi OSCE/ODIHR în ceea ce priveşte riscul de interese economice care pot influenţa domeniul politic”, a mai spus Peter Michalko.

În altă ordine de idei, ambasadorul UE a spus că, în ceea ce priveşte justiţia, este foarte important să nu existe suspiciuni de atitudine selectivă care ar putea duce la încălcarea dreptului la un proces echitabil. Aspectele legate de respectarea drepturilor omului şi libertăţilor cetăţeneşti vor fi urmărite de către UE în continuare cu multă atenţie, acestea fiind şi criteriul de bază pentru evaluarea stării de democraţie şi statului de drept în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite