Politică

articolul anterior articolul urmator

Piedicile Moldovei în drumul spre UE

0
20 Jan 2011 08:23:23
Autor: adevarul
Moldovenii ar putea pleca fără vize în UE, în 18 luni
Moldovenii ar putea pleca fără vize în UE, în 18 luni

Experţii români susţin că Franța a îngreunat procesul de abolire a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.În loc de documentul cerut, care ar fi asigurat liberalizarea regimului de vize după modelul Serbiei, Moldova s-a ales cu un Plan de acţiuni ce complică procesul.

Republica Moldova putea parcurge un drum mult mai uşor spre anularea vizelor de intrare în spaţiul Schengen, sunt de părere specialiştii de la Centrul Român pentru Politici Externe (CRPE).
„Dacă Moldova avea un Road map, document care permite ca după îndeplinirea angajamentelor faţă de Uniunea Europeană vizele să fie ridicate automat, moldovenii ar fi putut circula liber mult mai repede, iar drumul către UE ar fi fost mai simplu", a declarat pentru „Adevărul" Cristian Ghinea, directorul CRPE. Potrivit lui Cristian Ghinea, road map este documentul pe care l-au avut Serbia şi Muntenegru. „Susţinătorii Moldovei din UE, inclusiv România, Polonia şi Ungaria, au avut un Road map pentru Moldova, dar Franţa s-a opus să-l accepte şi s-a ajuns la compromisul cu Planul de acţiuni", explică directorul CRPE.

MOLDOVA,LA PACHET CU RUSIA

Expertul mai spune că diplomaţii francezi, în discuţiile neoficiale de la Bruxelles, erau nedumeriţi de graba cu care decurg negocierile pe vize cu Chişinăul. „Motivul invocat era problema politică legată de Rusia. Ceva de genul: să aşteptăm să vedem dacă şi Rusia va intra într-un proces de liberalizare a vizelor şi atunci vom lua la pachet aceste ţări", spune Cristian Ghinea.

Acum, Moldova are un Plan de acţiuni, o procedură mult mai complicată de liberalizare a regimului de vize, spune expertul. „Diferenţa faţă de Road map este că după îndeplinirea condiţiilor din Planul de acţiuni, Consiliul UE, format din reprezentanţii celor 27 de ţări-membre, trebuie să voteze ridicarea vizelor şi este posibil ca unul dintre state să nu fie de acord", adaugă direcorul CRPE.Totuşi Ghinea menţionează că nu este vorba de o problemă tehnică ce ar împiedica procesul de implementare a Planului de acţiuni, ci este un moment politic nepotrivit. „Nu există suficientă deschidere la Bruxelles", accentuază directorul CRPE.

ŞI RUŞII VOR ÎN SCHENGEN
Cristian Ghinea afirmă că Rusia vrea ridicarea vizelor printr-un angajament politic. „Rușii nu vor Road map sau Plan de acţiuni, ci o înţelegere politică. Probabil, o astfel de decizie va fi luată la un moment dat între Rusia și UE", spune directorul CRPE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările