PL va susţine introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie, doar după ce va fi votată includerea limbii române în Legea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal va asigura voturile necesare pentru modificarea Constituţiei prin introducerea sintagmei „integrare europeană” ca vector de dezvoltare externă al ţării, doar după ce majoritatea parlamentară va vota pentru includerea în Legea Supremă a limbii române ca limbă de stat. Anunţul l-a făcut liderul PL, Mihai Ghimpu, miercuri, 20 decembrie, la o conferinţă de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, este necesar să fie introdusă în Constituţie limba română ca valoare naţională, apoi poate fi modificată legea supremă pentru a adera la valorile europene. 

„Dacă rămânem cu limba moldovenească, atunci nu poţi să vorbeşti despre spaţiul valoric european. Dacă vorbim despre valori europene, asta înseamnă: Nu, minciunii. Limba moldovenească este o minciună inventată de cei care ne-au ocupat”, a spus Mihai Ghimpu.

Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, a spus că este nevoie să se aducă în Constituţie adevărul scris în Declaraţia de independenţă: limba vorbită în Republica Moldova este cea română. Potrivit lui Valeriu Munteanu, dacă nu se va insista acum pe această modificare, iniţiativa nu va prinde viaţă într-un viitor apropiat.

„Limba română este la ea acasă. Lucrul acesta l-a confirmat decizia Curţii Constituţionale la sesizarea a cinci deputaţi liberali. Dar nu s-a făcut urmăritorul pas, cel de a modifica art.13 din Constituţie, care este de fapt o procedură tehnică. Din câte se pare, există politicieni, partide politice, care au rămas încă în mentalitatea sovietică şi folosesc limba română ca armă de manipulare a opiniei publice”, a declarat Corin Fusu, prim-vicepreşedinte PL.

Iniţiativa de modificare a Constituţiei prin introducerea sintagmei „integrare europeană”, aparţine PDM, fiind susţinută, la etapa obţinerii avizului Curţii Constituţionale, de către 36 de deputaţi. Pentru modificarea Constituţiei în Parlament sunt necesare 67 de voturi. Majoritatea parlamentară dispune de 51 de voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite