Plahotniuc îl „dezarmează” pe Dodon? Democraţii vor modificarea Constituţiei prin includerea sintagmei „orientarea strategică este integrarea europeană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 12 septembrie, despre intenţia majorităţii parlamentare de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. În aşa fel, democratul îşi doreşte ca vectorul extern al Chişinăului să nu mai poată fi schimbat, indiferent de viziunile politicienilor aflaţi la guvernare.

„Această iniţiativă porneşte chiar de la o hotărâre a Curţii Constituţionale, cu nr. 24 din 9 septembrie 2014. Prin acea hotărâre, Curtea Constituţională constată că orientarea spre spaţiul valoric democratic european este un element definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova”, a afirmat Vlad Plahotniuc într-un briefing de presă.

Liderul PDM a precizat că, „ţinând cont de această decizie am hotărât să iniţiem modificarea Constituţiei prin introducerea unei referinţe care spune clar că: orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. 

Potrivit democratului, schimbarea Constituţiei în acest sens se face pentru „că ne dorim ca toată lumea să înţeleagă clar că direcţia pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituţiile statului să acţioneze doar pe această direcţia, indiferent de schimbările politice ce vor avea loc pe viitor sau de interesele unor sau altor persoane”.

De menţionat că cel mai mare partid din Republica Moldova, PSRM, care este condus de facto de Igor Dodon, are o orientare politică prorusă, iar şeful statului în nenumărate rânduri a menţionat că vrea să denunţe Acordul de Asociere cu UE şi să semneze un parteneriat strategic cu Rusia. Mai mult ca atât, Dodon pledează pentru aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite