Plahotniuc pregăteşte un atac asupra Procuraturii? Nagacevschi: CCM este atrasă de arhitecţi invizibili într-un joc perfid pentru înlăturarea lui Stoianoglo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, consideră că nişte „arhitecţi invizibili” pregătesc demiterea lui Alexandru Stoianoglo din funcţia de procuror general prin intermediul Curţii Constituţionale (CCM), ca urmare a faptului că procurorul a avansat în dosarul furtului miliardului şi a înaintat noi acuzaţii la adresa lui Vlad Plahotniuc, ceea ce ar putea duce la extrădarea acestuia din SUA.

UPDATE 14.20 Alexandru Stoianoglo rămâne în funcţie. Decizia CCM.

Fadei Nagacevschi a amintit că în vara-toamna anului 2019 au fost făcute mai multe modificări la Legea cu privire la Procuratură, fiind ajustată modalitatea de alegere a Procurorului General, dar şi a modului de exercitare a interimatului funcţiei de Procuror General. Totodată, ministrul a subliniat că, pe 21 mai, Curtea Constituţională va examina constituţionalitatea modificărilor la legea cu privire la Procuratură.

„Pe baza acelor modificări, domnul Dumitru Robu a exercitat interimatul funcţiei de Procuror General, iar, ulterior, domnul Stoianglo a fost ales în calitate de Procuror General. La 23.09.2020 mai mulţi deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova, printre care Serghei Sîrbu şi Vladimir Cebotari au contestat modificările la Legea cu privire la Procuratură. În paralel, la 25.11.2019, unul dintre participanţii la concursul pentru funcţia de Procuror General, a contestat în judecată concursul”, a specificat Nagacevschi.

Ministrul a accentuat că, pe 25 mai, va fi examinată cauza judiciară la cererea candidatului care a picat concursul şi care contestă rezultatele concursului pentru fucţia de Procuror General prin care Stoianglo a fost declarat câştigător.

„Să fie o coincidenţă că o sesizare depusă în septembrie 2019 se examinează la 21.05.2020, cu 4 zile înainte de şedinţa de judecată prin care se încearcă a anula concursul pentru funcţia de Procuror General? Nu cred în coincidenţe. Se creează impresia că Curtea Constituţională este atrasă de nişte arhitecţi invizibili într-un joc perfid, pentru înlăturarea Procurorului General. Se întamplă imediat după ce domnul Stoianoglo a anunţat despre progresul pe investigarea furtului miliardului”, a spus Nagacevschi.

Ce spune unul dintre autorii sesizării depuse la CCM

Deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu, la etapa depunerii sesizării reprezenta PDM, a declarat pentru Unimedia că „această sesizare a fost depusă în luna septembrie şi nu are nicio legătură cu numirea lui Stoianoglo, acesta fost numit în noiembrie”. 

„Această sesizare ţine de câteva norme legale cu privire la desfăşurarea concursului, cu privire la demiterea procurorului general şi cu privire la interimatul. Această sesizare ţine de faptul că este eliminat CSP-ul din procesul din concurs. Am solicitat verificare constituţionalităţii. Această sesizare este invers, pentru al proteja pe actualul pe actualul procuror general. Pentru actualul procuror poate fi demis din funcţie foarte simplu pe criterii subiective de Ministerul Justiţiei şi preşedintele ţării. Orice ar spune Curtea Constituţională, deciziile nu au efect retroactiv. Chiar dacă CC va spune că CSP-ul trebuie să aibă un rol mai mare în concurs, această decizie va avea efect doar pentru viitor”, a afirmat Sîrbu.

Dezvăluiri la miez de noapte

În noaptea dinspre 20 spre 21 mai, la miez de noapte, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că a obţinut informaţii „din tabăra socialiştilor”, potrivit cărora, doi judecători ai CCM „au fost cumpăraţi”. În rezultat, CCM va anula concursul prin care Alexandru Stoianoglo a fost numit în funcţie. „Sper că acest lucru nu se va întâmpla, dar dacă acest plan al lui Plahotniuc se va realiza, cetăţenii vpr avea dreptul să cunoască cine sunt acei judecători care au votat pentru această decizie. Totodată, vom avea dreptul să ştim de ce judecătorii controlaţi de socialişti au decis să participe într-un complot împotriva democraţiei şi să pună bazele revenirii lui Plahotniuc la putere”, a scris Usatîi.

Preşedintele ţării, iniţiatorul discuţiilor despre tentativele de demitere a procurorului general

Primul care a anunţat despre tentativele de demitere a lui Alexandru Stoianoglo, prin intermediul Curţii Constituţionale, a fost Igor Dodon. Anunţul a fost făcut într-o emisiune la AccentTV, în contextul apariţiei în spaţiul public a unei secvenţe video în care apare Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, iar ultimul îi oferă preşedintelui o sacoşă, în care se presupune că ar fi fost o sumă imensă de bani. Şeful statului a declarat că filmuleţul este trucat şi face parte din instrumentele prin care Plahotniuc luptă împotriva sa ca urmare a faptului că Stoianoglo a avansat în dosarul furtului miliardului şi va cere extrădarea lui Plahotniuc din SUA. În acest context, Dodon a avertizat că Plahotniuc vrea prin CCM să obţină demisia lui Stoianoglo. Mai mult, Igor Dodon a afirmat că vrea să „scape de diavol” şi propune atingerea unui compromis cu Maia Sandu şi Andrei Năstase pentru ca împreună să nu admită revenirea în ţară a lui Vlad Plahotniuc şi a grupării lui. Potrivit lui, o eventuală revenire a acestora este foarte periculoasă. Preşedintele afirmă că Vlad Plahotniuc doreşte să preia din nou puterea şi că ar vrea să-i implice în acest proces pe Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite