Planeta nebună Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut alegerile în RM. Avem nişte rezultate. Noua coaliţie se naşte greu. Valorile „ne chinuiesc“ sau ciolanul „ne trevojeşte“? Un comisar UE a aterizat pe aeroportul din Chişinău şi a lăsat instrucţiuni pentru noua coaliţia politică a „aborigenilor“: cum trebuie să arate şi ce să facă. Nu a intrat în oraş, căci probabil era sub demnitatea unui oficial din Bruxelles.

Comisarii ruşi mai intrau şi prin oraş şi treceau pe la instituţii, cu ritualurile de rigoare. Bine măcar că ăştia bruxellezi nu vin cu tancurile. Dar semnalul lor e clar: ca să căpătaţi statutul de colonie trebuie să bifaţi ce vă spunem noi….

Dar aici e mai complicat, pentru că...

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), e consecvent în ura sa faţă de toţi: Voronin, Filat, Lupu, Plahotniuc. Îi urăşte pe toţi cu multă convingere, dar acceptă bani de la toţi şi face coaliţie cu oricine îi oferă ceea ce pretinde. Coaliţia care-l acceptă este Pro-UE, cea care-l refuză e Anti-UE.

Marian Lupu, fosta mînă dreaptă a lui Voronin şi membru marcant al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), îl urăşte pe Voronin, nu se înţelege cu Filat şi-l dispreţuieşte pe Ghimpu. Dar cînd e vorba de valori este gata să meargă pînă la capăt, cu o singură condiţie: să i se facă hatîrul lui Plahotniuc, proprietarul Partidului Democrat (PD), al cărui preşedinte este acum Lupu.

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat Moldovenesc (PLDM), nu dă semen că iubeşte pe cineva, dar acceptă coaliţiile, care funcţionează ca un SRL: redistribuţia către fiecare după eficenţă şi număr de mandate.

Vladimir Voronin, liderul PCRM, e dispus să accepte că Hristos nu a fost primul comunist, că moldovenii sînt fraţi cu românii prin UE şi chiar să ascundă securea războiului, dacă e acceptat la masa noii coaliţii. Tot valorile îl chinuie şi pe el.

Renato Usatîi, băiatul cu mulţi bani care a fost scos din cursă, în timpul alegerilor, de gruparea Pro-UE, trimite mesaje de la Moscova: „paţani“ atenţie că m-au sunat de la Bruxelles şi vor să vă aresteze pe unii, aşa că mare grijă cine cu cine faceţi coaliţii, că s-ar putea să trebuiască să dăm mulţi bani înapoi…

Doar Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), bombăne, dar nimeni nu-l ia în serios. Oare pentru cît timp? Să fie de vină valorile?

Liberalii cheamă (neoficial) la protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, pentru că orice guvern fără PL, cred ei, nu poate fi Pro-UE, iar liderii PLDM & PD, cei care au susţinut Maidanul de la Kiev chiar pe Maidan, atenţionează că acum există un mare risc: apariţia unui Maidan la Chişinău.

Pe toţi însă îi uneşte un lucru: valorilecare sînt definite de banii lui Plahotniuc.

Doar Plahotniuc, marele oligarh, nu urăşte şi nu iubeşte pe nimeni: el face bani şi e dispus să accepte orice valoare dacă i se oferă preţul corect. Iar preţul oferit de el defineşte valorile pentru care-şi rup „telineaşka“ (maioul) toţi politicenii din RM, indiferent că sînt Pro-UE sau Pro-EuroAsia.

Iar poporul se pregăteşte să moară în aşteptarea unei căni cu apă şi se teme de un singur lucru: că nu o să aibă cine să-l bocească...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite