Politică

articolul anterior articolul urmator

Planurile lui Dodon, date peste cap? Maia Sandu anunţă că vizita ministrului rus al Apărării va fi una neoficială şi că nu vor putea fi semnate acorduri cu partea rusă

1
21 Aug 2019 14:19:39
Autor: Iurii Botnarenco

Premierul Maia Sandu l-a anunţat pe ministrul Apărării, Pavel Voicu, în cadrul şedinţei Guvernului, că vizita la Chişinău a ministrului Apărării al Federaţiei Ruse, Serghey Şoigu, preconizată pentru 24 august la invitaţia lui Pavel Voicu, va purta un caracter neoficial, pentru că nu au fost respectate toate procedurile legale privind vizita unui oficial străin.

Maia Sandu i-a solicitat ministrului de Externe, Nicu Popescu, să-l recheme la Chişinău pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, pentru ca acesta să ofere mai multe explicaţii pe acest caz, şi anume cum a putut fi anunţată o vizită oficială a lui Sergey Şoigu, fără înştinţarea Guvernului şi a respectării tuturor procedurilor.

Totodată, Maia Sandu a accentuat că Sergey Şoigu poate veni doar într-o vizită privată şi fără a fi însoţit de o delegaţie a Federaţiei Ruse, precum stabilise acesta cu Pavel Voicu. Premierul l-a avertizat pe Pavel Voicu despre faptul că acesta nu va putea semna niciun acord oficial cu partea rusă.

Deşi Pavel Voicu nu a anunţat Guvernul despre vizita lui Şoigu, în schimb, el l-a informat pe Igor Dodon, cel care l-a propus la funcţia de ministru. Recent, preşedintele ţării a declarat că Pavel Voicu a convenit cu dânsul despre vizita oficială a ministrului rus al Apărării, în pofida faptului că Preşedinţia nu are atribuţii de organizare a vizitelor oficiale.

Pe de altă parte, după şedinţa Guvernului, Pavel Voicu a declarat că, de fapt, ministrul rus vine la Chişinău la invitaţia oficială a lui Igor Dodon.

Vizita lui Sergey Şoigu este preconizată în contextul evenimentelor organizate de Igor Dodon, în perioada 23-25 august, „dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”, în cadrul cărora preşedintele ţării chiar a anunţat şi despre organizarea un „concert grandios” în centrul Capitalei.
 
În timp ce Guvernul de la Chişinău a decis miercuri, 21 august, să declare ziua de 23 august zi de doliu naţional - „Ziua comemorării tuturor victimelor regimurilor totalitare”. Totodată, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă şi va fi ţinut un minut de reculegere. Premierul Maia Sandu a declarat că Guvernul condamnă toate crimele comise de regimurile totalitare şi autoritare.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

zbucium ion
22.08.2019, 09:30:48

Înainte de e a se întâlni si a da mana cu Soigu, iar apoi de a face o vizita la Moscova si a se intalni cu Medvedev si Kozak la Moscova, Maia Sandu se deplasează la Vinius pentru a-i convinge pe partenerii europeni pe cât de anti-rusa si anti-sovietica este este ea, cât de mult ea si guvernul ei este contra ocupației sovietice si a Pactului Ribbentrop-Molotov. - O noua "masca" si un nou rol, posibil cu voie de la Kozak.

-1 (1 vot)