Platforma DA cere desemnarea unor conduceri integre la ANRE şi la Consiliul Concurenţei, în contextul creşterii preţurilor la carburanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari, ex-deputat
Alexandru Slusari, ex-deputat

Reprezentanţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr consideră inadmisibilă situaţia actuală pe piaţa produselor petroliere, fiind îngrijoraţi de lipsa de reacţie din partea guvernării. Aceştia cer desemnarea unei conduceri profesioniste în fruntea Consiliului Concurenţei şi a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.

Fostul deputat Alexandru Slusari a declarat într-o conferinţă de presă că, într-o singură lună, am asistat la creşterea vertiginoasă a preţurilor la benzină şi motorină, creşteri care au trecut peste doi lei per litru. Potrivit lui, aceasta scumpire bruscă a afectat puternic veniturile cetăţenilor şi economia în ansamblu, în special pe agricultori şi transportatori. 

Alexandru Slusari susţine că, după ultimele modificări la Legea cu privire la produsele petroliere, companiile din domeniu majorează zilnic, în mod orchestrat, preţurile la combustibil, indiferent de perioada importării partidelor de carburanţi. Astfel, în fiecare zi se produc înţelegeri tenebre de cartel.

„Este alarmant faptul că abuzurile demonstrative pe piaţa produselor petroliere se întâmplă pe fundalul unui Consiliu al Concurenţei decapitat începând cu 11 august, recent, şi al unui ANRE care activează în formula înţelegerii obscure Plahotniuc-Ghimpu-Leancă şi care au devenit dispeceri de preţ în cadrul înţelegerilor petroliştilor principali. Guvernarea, practic, nu reacţionează la situaţia creată, iar comasarea acestor instituţii (iniţiativă PAS, n.r.) va paraliza activitatea ambelor entităţi pentru o perioadă îndelungată şi va permite companiilor mari să facă mai multe abuzuri fără să fie sancţionate”, afirmă Alexandru Slusari.

Platforma DA cere ca Parlamentul şi Guvernul, de urgenţă, să asigure prompt funcţionalitatea Consiliului Concurenţei, prin desemnarea unei conduceri profesioniste şi integre în fruntea instituţiei, care să acţioneze imediat în privinţa combaterii acordurilor de cartel şi a sancţionării dure a participanţilor. De asemenea, cere demiterea conducerii ANRE şi desemnarea altei componenţe, în baza meritocraţiei, neafilierii politice şi integrităţii. O altă cerinţă este alocarea compensaţiilor pentru agricultorii mici şi mijlocii, precum şi pentru companiile de transportare a pasagerilor pe cursele regulate în formă de restituire a accizelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite