Platforma DA cere PAS să renunţe la majorarea vârstei de pensie: Speranţa de viaţă este cu 10 ani mai mică, în comparaţie cu media din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Vovc, ex-deputat Platforma DA
Liviu Vovc, ex-deputat Platforma DA

Platforma DA propune guvernării să nu se grăbească cu revenirea la majorarea vârstei de pensie pentru anul viitor. Platforma DA atrage atenţia că speranţa de viaţă în Moldova scade şi pentru anul 2020 în medie este 69,8 ani, cu 1,1 ani mai mică în 2019, ceea ce semnifică un indiciu mult mai mic comparativ cu ţările dezvoltate.

În comparaţie cu media de speranţă la viaţă în cele 27 de state UE, în Moldova speranţa la viaţă este cu 10, 4 ani mai mică, a precizat vicepreşedintele Platformei DA Liviu Vovc.

Totodată, în perioada reformei de majorare a vârstei de pensie numărul de pensionari cu pensia pentru limita de vărstă în 4 ani a scăzut nesemnificativ — de la 533 la 522 mii. Astfel, este foarte posibil ca în condiţiile unor reforme economice profunde, combaterii economiei tenebre, îmbunătăţirii esenţiale a climatului de afaceri, sporirii considerabile a investiţiilor şi creării locurilor de muncă, în R. Moldova să nu fie necesară majorarea vârstei de pensie.

Platforma DA consideră că aplicarea suplimentară la indexarea pensiei a coeficientului de creştere cu 50 % a PIB-lui nu este cea mai reuşită idee, întrucât foarte des produsul intern brut a Moldovei are creştere foarte modestă sau chiar scade semnificativ în anii de secetă. Pentru majorarea constantă a veniturilor pensioanarilor ar fi corect şi argumentat economic indexarea pensiilor să fie suplinită cu sumele fixe, raportate la creşterea anuală a salariului mediu pe ţară. Totodată, Platforma DA propune că aceste sume fixe să fie platite doar la pensionari cu pensii mici (sub 4.000 lei).

Propunerea de a include în legislaţie pensia anticipată pentru stagiu lung este una salutabilă. Însă de această modificare vor putea beneficia un număr foarte  redus de cetăţeni, circa 4.000. Cel mai trist este că în redacţia actuală se exlude  perioada de îngrijire a unui copil pînă la vârsta de 3 ani de către unul din părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinţi şi perioada de îngrijire al unui invalid de gradul I, al unui copil invalid sub vîrsta de 16 ani, a specificat fosta deputată Stela Macari.

Platforma DA consideră că statul trebuie să vină cu măsuri de susţinere a acestor persoane, pentru că nu le poate fi lezat dreptul de a ieşi anticipat la pensie. În acest context, propunem ca la calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate să fie luat în calcul şi perioadele necontributive prevazute la art. 5 alin (2) lit. e, şi art 50 alin. (1) lit. d

Platforma DA insistă că toate proiectele legate de bugetul asigurărilor sociale, schimbarea formulei de indexare a pensiilor şi majorarea vârstei de pensie urmează să fie discutate transparent în cadrul unor audieri publice.

Începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani se va aplica începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare, de 34 de ani, va intra în vigoare la 1 iulie 2024, transmite IPN.

Până atunci, ambele vor creşte gradual. Proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost votat joi, 25 noiembrie, de 56 de deputaţi PAS, în prima lectură.

Noile reglementări restabilesc graficul de majorare a vârstei de pensionare stabilit în anul 2018.

Amintim că, la sfârşitul anului 2020, deputaţii PSRM şi cei din fracţiunea „Pentru Moldova” au votat pentru reducerea vârstei de pensionare, pentru femei de la 63 la 57 de ani şi pentru bărbaţi de la 63 la 62 de ani. Proiectul de lege urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite