Platforma DA: Asumarea de răspundere ascunde interese ce nu au legătură cu starea de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Proiectul pentru care Guvernul vine să-şi angajeze răspunderea nu a fost consultat public, ba mai mult, are scopul de a izola Parlamentul. Situaţia a fost creată artificial şi intenţionat, iar proiectul ascunde interese meschine, care nu au legătură cu starea de urgenţă.

Declaraţii în acest sens au fost făcute într-o conferinţă de presă de deputaţii din fracţiunea Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari şi Igor Munteanu, transmite IPN.

Alexandru Slusari a declarat că într-o ţară parlamentară, unde este prevăzut controlul parlamentar, proiectele de lege trebuie să fie consultate public, examinate şi dezbătute. „Or, cineva din acest Guvern a decis ca Parlamentul să fie izolat, iar majoritatea parlamentară docilă acceptă asemenea lucruri”.

În opinia vicepreşedintelui Platformei DA, procedura de asumare de răspundere din partea Guvernului nu este binevenită în republică parlamentară. „Şi mai urât, din punctul nostru de vedere, este că acest proiect de lege conţine nu doar măsuri urgente, stringente. Sunt incluse, de exemplu, prevederi cu privire la politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Sunt lucruri care nu au nici în clin nici în mânecă cu măsurile de urgenţă”, a opiniat Alexandru Slusari.

Potrivit lui, asumarea de răspundere este un lucru periculos sub aspectul dictaturii şi a tendinţei prin care „se manifestă acest centru unic, în funte cu Igor Dodon, şi dorinţa lui de a conduce ţara, lucru care este inadmisibil”.

Deputaţii Platformei DA susţin că măsurile cu care vine Guvernul sunt insuficiente pentru mediul economic. Potrivit lor, acestea sunt măsuri minuscule, care nici nu cuprind toate categoriile care au nevoie de sprijin.

„Această practică de a guverna prin asumare de răspundere este un instrument primejdios, care are toate semnele unei posibile dictaturi”, a declarat deputatul Igor Munteanu.

Miercuri,1 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi agenţilor economici. Potrivit proiectului, venitul lunar minim garantat a fost majorat de la 1107 lei până la 1300 lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgenţă, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgenţă. Ajutorul minim de şomaj a fost stabilit la 2775 de lei. Cota TVA pentru întreprinderile din sectorul HoReCa a fost redusă de la 20% la 15%, pe perioada stării de urgenţă. Pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost amânat, până pe 25 iulie, termenul de achitare a taxelor locale aferente trimestrului I. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moţiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, proiectul de lege se consideră adoptat.

https://www.ipn.md/ro/asumarea-de-raspundere-ascunde-interese-ce-nu-au-legatura-7965_1072627.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite