Platforma DA: Regimul separatist foloseşte pandemia pentru a-şi extinde influenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steag transnistria. FOTO www.123rf.com

Reprezentanţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr susţin că regimul separatist foloseşte pandemia pentru a-şi extinde influenţa şi controlul asupra localităţilor din stânga Nistrului. Aceştia solicită convocarea de urgenţă a unei şedinţe de Guvern pe tema posturilor ilegale instalate în zona de securitate, transmite IPN.

„Condamnăm impotenţa acestui Guvern de a apăra cetăţenii Republicii Moldova. Reacţiile anemice sau adormite ale Biroului pentru reintegrare nu face decât să dea curaj regimului separatist. Asta se leagă însă de contractul exclusiv de furnizare a energiei de la Kuciurgan, de ticăloasa înţelegere a lui Dodon de a „dărui” separatiştilor moşii care nu-i aparţin, inclusiv sate moldoveneşti din centrul raionului Dubăsari, pentru care în 1992 au plătit cu sânge, combatanţii Republicii Moldova”, a declarat într-o conferinţă de presă secretarul general al Platformei, deputatul Chiril Moţpan.

Potrivit lui, „posturile instalate recent sfidează toate protocoalele încheiate la insistenţa OSCE, aduce atingere acordului de încetare a focului din 1992, care a devenit un document de care-şi şterg picioarele conducerea militaristă a regiunii separatiste”. „Cerem ca Guvernul Republicii Moldova să definească şi să aplice o nouă politică de transformare a conflictului conform Constituţiei Republicii Moldova şi a dreptului internaţional, încetând să arunce veste de salvare şi concesii ticăloase regimului separatist. Nu putem tolera continuarea militarizării regimului, cu trupe ruseşti staţionate ilegal în regiune. Este inadmisibil ca Dodon să aibă înţelegeri separate, politice sau electorale cu capii acestui regim, ocolind Parlamentul, impunând Guvernul să se reţină din aplicarea legii în raport cu capii acestui regim”, a notat parlamentarul.

Chiril Moţpan a menţionat că este imperativ ca Parlamentul să monitorizeze implementarea acordurilor şi protocoalelor încheiate de Guvern, pentru a stabili ce fel de politică urmează să aplice în procesul de reintegrare completă, definitivă, a teritoriului din stânga Nistrului.

Deputata Stela Macari susţine că sunt mai multe situaţii de conflict în unele localităţi ale raionul Dubăsari, care au apărut odată cu instituirea stării de urgenţă la 17 martie. Potrivit ei, în această perioadă, forţele separatiste au blocat o mare parte a drumurilor ce fac legătură între satele comunelor Cocieri şi Corjova, prin instalarea unor posturi suplimentare pe drumurile principale. „Pe drumurile adiacente, însă, au fost plasate chiar blocuri de beton, grămezi de pământ sau au fost create alt gen impedimente artificiale, care fac circulaţia imposibilă. Remarcăm faptul că, posturile de control au fost instalate în lipsa unor coordonări şi decizii oficiale ale Comisiei Unificate de Control”, a declarat deputata.

În altă ordine de idei, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că va contesta decizia Procuraturii prin care s-a constatat că în imaginile de la sediul Partidului Democrat, în care apare Igor Dodon, Vlad Plahotniuc şi Serghei Iaralov, nu sunt elemente de infracţiune. De asemenea, politicianul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „anumite acţiuni prin care se încearcă restabilirea lui Vladimir Ţurcan în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale”.

https://www.ipn.md/ro/platforma-da-regimul-separatist-foloseste-pandemia-pentru-a-si-7965_1074423.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite