Platforma DA a organizat un protest la Ministerul Agriculturii: Agricultura este concentrată în mâinile unui grup îngust!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Reprezentanţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, condus de Andrei Năstase, au pichetat luni, 21 iunie, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, criticând situaţia şi politicile de stat în agricultură, dar şi situaţia satelor, transmite IPN.

Potrivit lor, astăzi, agricultura este concentrată în mâinile unui grup îngust de agenţi economici. Candidaţii la funcţia de deputat au declarat că ei sunt gata să-şi asume responsabilitatea şi gestiunea acestei ramuri, prezentând în acest sens un set de măsuri.

Vicepreşedintele formaţiunii, deputatul Alexandru Slusari, a declarat că astăzi agricultura se face pentru holdinguri şi supermarketuri, care sunt stăpânii ramurii şi care au zeci de mii de hectare, tehnică modernă, dar cărora nu le pasă de sate. Potrivit lui, agricultorii mici şi mijlocii nu au aceste posibilităţi, iar hectare întregi ajung să fie prelucrate de holdinguri. „Producătorii mici şi mijlocii – subvenţionare pentru dânşii, irigare pentru dânşii, procesare modernă la scară mică pentru dânşii – iată unde trebuie să batem. Şi, desigur, infrastructură la sate, fără ea, fără condiţii decente, fără locuri de muncă, noi nu putem merge mai departe. Vom pierde sute mii de oamenii care încă mai sunt în satele noastre”, a notat Alexandru Slusari.

Andrei Dînga, agricultor din Ştefan Vodă, a menţionat că agricultura este un domeniu destul de vitreg, mai ales pentru agricultorii mici şi mijlocii. El spune că a revenit acasă din străinătate şi a învestit în domeniu. În opinia sa, şi acasă pot fi făcute lucruri bune, însă sunt necesare schimbări, inclusiv de ordin legislativ, prin subvenţii pentru sector, investiţii în sate etc.

Directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, a spus că a venit la acest eveniment pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de echipa Platformei DA pentru activitatea din legislatura trecută. Potrivit lui, toţi cunosc care au fost greutăţile fermierilor şi care a fost aportul acestei formaţiuni pentru soluţionarea dificultăţilor. „Fac apel către agricultori, către fermieri, să venim în sprijinul acelor formaţiuni, echipe, care nu doar au declarat, dar care au făcut acţiuni concrete, ţin la cursul nostru european, la relaţiile noastre bune de vecinătate”, a menţionat Vasile Mîrzenco.

Reprezentanţii Platformei DA şi-au prezentat angajamentele pentru susţinerea agriculturii şi a producătorilor autohtoni. Ei propun realizarea Strategiei comprehensive a dezvoltării sectorului agroindustrial, bazată pe principiul FIP (finanţe, irigare, procesare). Un alt angajament este triplarea fondului de subvenţionare a agriculturii, dând prioritate susţinerii fermierilor mici şi mijlocii.

La fel, Platforma DA promite reabilitarea sistemelor de irigare după standardele europene şi asigurarea accesului la apă tuturor agricultorilor, dar şi realizarea industrializării la scară mică prin crearea unor întreprinderi moderne şi compacte de procesare în zonele rurale. Încă un angajament este limitarea importului produselor care se produc în Moldova, prin utilizarea tuturor metodelor tarifare şi netarifare, permise în cadrul angajamentelor internaţionale etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite