PLDM propune reintroducerea cotei de validare a alegerilor parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii fracţiunii PLDM propun readucerea în Codul Electoral a prevederii potrivit căreia scrutinul este considerat validat pe circumscripţie, dacă participă cel puţin 1/3 din numărul total de alegători. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului, transmite IPN.

În nota informativă a proiectului este menţionat faptul că lipsa unei reglementări privind cota de participate de cel puţin 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorate la alegerile parlamentare împiedică îndeplinirea unei condiţii esenţiale. Deputaţii susţin că organul suprem legislativ riscă să nu fie reprezentativ şi să nu poată exprima în mod real şi efectiv voinţa cetăţenilor, care constitute premisa unei manifestări autentice democratice a suveranităţi prin intermediul poporului.

Deputaţii amintesc de faptul că prevederile privind participarea unui număr minim de alegatori, ca alegerile sa fie valabile, au fost menţinute în cazul alegerilor locale, al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi în cazul referendumurilor. Deputaţii liberal-democraţi constată faptul că principiul majorităţii în situaţia creată conturează o absenţă absurda, mai ales că va fi organizat un singur tur de scrutin. „Putem asista la o inepţie în care un candidat devine deputat În Parlament, fiind ales poate chiar cu un singur vot”, susţin deputaţii PLDM.

„În situaţia în care pentru preşedintele Republica Moldova este stabilită o cotă de participate de minimum 1/3 din numărul de alegatori pentru validitatea alegerilor, iar pentru organul legislativ suprem nu există prevederi similare, apare pregnant, sub aspect reprezentativ, problema redefinirii formei de guvernământ în Republica Moldova”, se spune în proiect.

Deputaţii PLDM Maria Ciobanu, Iurie Ţap, Tudor Deliu şi Vadim Pistrinciuc, autorii iniţiativei legislative, solicită aprobarea proiectului în actuala sesiune a legislativului, astfel ca prevederea să fie aplicată la alegerile din februarie 2019.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite