Politicienii nu renunţă la maşinile de serviciu nici măcar în campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienilor le place să utilizeze resursele adminsitrative în campania electorală, iar maşinile de serviciu sunt preferatele lor. Aceasta este una din încălcările depistate de experţii Asociaţiei „Promo-Lex”, care a publicat cel de-al treilea raport de monitorizare a campaniei.

Comparativ cu raportul precedent, se înregistrează unele îmbunătăţiri, dar acestea sunt puţine. Observatorii „Promo-Lex” constată multiple încălcări ale celor mai influente partide - PDM, PLDM şi PCRM. Datele care se conţin în raport au fost acumulate pe parcursul perioadei 16 octombrie - 5 noiembrie.

Partidele politice utilizează la maxim automobilele de serviciu în campania electorală. Cele mai multe maşini de serviciu au fost depistate la întâlnirile electorale ale candidaţilor PDM - la Leova, Cimişlia, Călăraşi şi s. Elizaveta (Bălţi). Liberal-democraţii au utilizat automobilele de serviciu în trei cazuri - Donduşeni, Dobruşa şi s. Zagorna (Şoldăneşti). Şeful Direcţiei Agricultură din raionul Donduşeni, membru PCRM, de asemenea a făcut agitaţie electorală cu maşina de serviciu. Reprezentanţii aceloraşi partide mai ştiu să facă abuz de funcţia publică, desfăşurând întâlniri cu alegătorii în timpul programului de lucru. 

Limba română trebuie învăţată

Comisia Electorală Centrală (CEC) formează listele electorale în baza Registrului electronic de stat. Printre deficienţele înregistrate de observatori se numără şi faptul că nu toţi operatorii din localităţile UTA Găgăuzia, care au acces la Registrul de stat, cunosc limba română. Şi lipsa internetului este un motiv pentru care cei din Mincenii de Jos şi Pohrebeni nu au accesat Registrul de stat al alegătorilor. 

În perioada de monitorizare au fost semnalate şi alte probleme privind veridicitatea datelor din Registrul de stat al alegătorilor. Experţii „Promo-Lex” consideră că CEC nu a făcut uz de dreptul de a deschide secţii de votare speciale pentru regiunea transnistreană şi municipiul Bender. Pe de altă parte, cu întârziere semnificativă de la prevederile calendarului electoral, adică la 4 noiembrie 2014, CEC a dispus ca alegătorii din regiunea transnistreană să-şi poată realiza dreptul de vot pe liste suplimentare în 26 de secţii de votare.

Incidentele electorale sunt pe bandă rulantă

În ultima perioadă au fost înregistrate cel puţin opt incidente electorale de către observatorii „Promo-Lex”: în Cantemir (18 octombrie), Nisporeni (19 octombrie) şi Călăraşi (21 octombrie) când au avut loc conflicte dintre simpatizanţii PDM şi cei ai Mişcării Antimafie (MA). Un alt incident este cel din Varniţa (Anenii Noi), de pe 2 noiembrie, când de la sediul PL au fost furate drapelele Republicii Moldova, Uniunii Europene şi al Partidului Liberal. Alte incidente ţin de interzicerea observatorilor de a participa la anumite evenimente.

Experţii „Promo-Lex” recomandă concurenţilor electorali desfăşurea acţiunilor de agitaţie electorală în mod corect şi neagresiv, iar organelor de drept - cercetarea cazurilor posibile de la abaterea legislaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite