Politolog: CEC a devenit încă o instituţie de stat care şi-a depăşit atribuţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Comisia Electorală Centrală a devenit o încă o instituţie de stat care şi-a depăşit atribuţiile. De această părere este politologul Ernest Vardanean, care s-a referit la faptul că CEC a atenţionat Preşedinţia asupra „inadmisibilităţii implicării în campania electorală”, transmite IPN.

Ernest Vardanean spune că era sigur că PSRM va fi scos din cursa electorală, având în vedere tensiunile din actuala campanie electorală. Totodată, politologul consideră că atacul a obţinut caracter instituţional, a trecut din stradă şi din mijloacele media în instituţiile publice. „Sunt nevoit să constat că CEC a devenit încă o instituţie de stat care şi-a depăşit atribuţiile şi a început să facă declaraţii politice”, spune Ernest Vardanean.

În opinia lui, Comisia ar fi trebuit să ofere recomandările într-o formă mai puţin ultimativă şi ar fi trebuit să le recomande autorilor contestaţiilor să se adreseze în judecată. În acest caz, CEC s-ar fi distanţat la maxim de politică. „CEC oferă direct un comentariu politic”, a afirmat politologul.

Politologul Boris Şapovalov, la fel, consideră că se încearcă cu orice preţ înlăturarea Partidului Socialiştilor din cursa electorală. În opina lui, CEC nu este în drept să-i indice preşedintelui ţării cu cine trebuire să se întâlnească, despre ce să vorbească. „Eu sunt sigur că aceasta este o pregătire, într-o oarecare măsură, dacă va fi nevoie, dacă socialiştii vor obţine majoritatea în Parlament, pentru nerecunoaşterea alegerilor în legătură că s-ar fi implicat preşedintele şi a fost folosită resursa administrativă”, este de părere Boris Şapovalov.

Vineri, 8 februarie, Comisia Electorală Centrală a atenţionat Preşedinţia asupra „inadmisibilităţii implicării în campania electorală”. Şi Partidul Socialiştilor a fost avertizat, printr-o hotărâre CEC, privind utilizarea resurselor administrative ale Preşedinţiei în campania electorală. Deciziile au fost luate, după ce Partidul Liberal şi Partidul Şor au sesizat comisia pentru că faptul că şeful statului ar face transfer de imagine şi ar susţine PSRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite