PPDA, acuzaţii la adresa lui Ion Ceban: Demersurile privind achiziţionarea autobuzelor au fost făcute netransparent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban

Toate demersurile făcute de primarul de Chişinău cu privire la achiziţionarea autobuzelor au fost total netransparente, nefiind respectată procedura prevăzută de lege pentru organizarea licitaţiilor publice, fără audieri şi dezbateri publice. O spun consilierii din Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr din Consiliul municipal Chişinău. Potrivit lor, Ion Ceban administrează oraşul într-un mod inacceptabil şi admite acţiuni ilegale, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, consiliera Aliona Mandatii a declarat că „s-a ajuns deja la practicile abominabile ale lui Plahotniuc de răzbunare, persecuţie şi şantaj politic. Potrivit ei, un exemplu recent este demiterea nejustificată şi abuzivă a vicepretorilor propuşi de PPDA ca răspuns la refuzul de a vota în şedinţa CMC un proiect „extrem de dubios” propus de Ion Ceban.

„Considerăm că aceste demiteri ilegale şi nefondate sunt o vendetă incalificabilă a primarului ca rezultat al activităţii consilierilor municipali ai Platformei DA, care s-au opus cu fermitate proiectului de decizie înaintat de Ivan Ceban cu privire la „asamblarea autobuzelor pentru municipiul Chişinău”, prin accesarea unui credit în condiţii dubioase şi la un procent exorbitant de 8%, cu preţul de 122,6 mii de euro per bucată (cost total 12 260.000 de euro”, susţine Aliona Mandatii.

Consiliera a precizat că în proiectul de decizie şi în nota informativă anexată, la secţia „parametrii tehnici” nu este indicată specificaţia principală – „consumul de energie”. În opinia sa, „având în vedere că municipalitatea subvenţionează cheltuielile anume la acest capitol, această omitere este o tăinuire cu rea credinţă a informaţiei.

Consilierii PPDA solicită iniţierea imediată a unor audieri şi dezbateri publice în vederea elaborării unei decizii optime, de maximă eficienţă şi utilitate, privind achiziţionarea unităţilor de transport în comun.

Şi vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a declarat că Ion Ceban, „cel care striga în gura mare despre meritocraţie, a recurs la epurări politice”. Potrivit lui, „doar pentru faptul că consilierii municipali de la Platforma DA s-au opus vehement ideii accesării pripite şi netransparente a unui credit mai mult decât dubios pentru procurarea autobuselor din Belarus”, trei vicepretori din aceeaşi formaţiunea au fost revocaţi.

Un pachet de documente în vederea achiziţionării, în acest an, a unui lot de 100 de autobuze a fost prezentat, la sfârşitul lunii februarie, de Primărie consilierilor municipali. Potrivit lui Ion Ceban, lotul ar urma să fie achiziţionat de la o uzină producătoare de autobuze din Belarus. Acestea au motor de fabricaţie germană, cutie de viteze automată, podea joasă, dotări moderne şi sunt cele mai competitive pe piaţa internaţională ca şi preţ. O unitare ar ajunge la circa 120 de mii de euro. Edilul mai spunea că, dacă autobuzele vor fi asamblate la Chişinău, preţul va fi cu 7-10% mai mic, la care se va adăuga scutirea de TVA.

https://www.ipn.md/ro/demersurile-privind-achizitionarea-autobuzelor-au-fost-facute-netransparent-pppd-7965_1071928.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite