PPDA solicită comisie parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor laundromatului rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Fracţiunea parlamentară a Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr solicită constituirea unei comisii de anchetă privind elucidarea tuturor „circumstanţelor care au condus la spălătoria banilor mafiei ruseşti prin băncile Republicii Moldova”. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost prezentat de deputata Inga Grigoriu într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

Inga Grigoriu a declarat că acesta este un subiect ce datează încă din ani 2010-2014 şi care a ştirbit imaginea Republicii Moldova pe plan internaţional. Totodată, această „spălătorie” a creat un lanţ de evenimente nefaste, resimţite şi astăzi.  

„Din păcate, Republica Moldova a ajuns să fie plasată pe lista statelor monitorizare de instituţii internaţionale, deoarece a admis ca prin sistemul său judecătoresc şi bancar să fie spălaţi zeci de milioane de dolari, proveniţi din economia tenebră din Federaţia Rusă”, a notat deputata.

Potrivit Ingăi Grigoriu, instanţele judecătoreşti şi executorii judecătoreşti implicaţi în aceste tranzacţii au jucat un rol determinant în schema de spălare a banilor. „Deciziile judecătorilor au avut rolul de a legitima banii murdari, devenind peste noapte legali”. Parlamentara a mai spus că au fost comise ilegalităţi pentru ca această schemă să se desfăşoare fără impedimente şi fără prea multe cheltuieli. În acest scop chiar s-a recurs şi la modificări legislative, prin eliminarea plafonului taxei de stat la examinarea litigiilor cu caracter patrimonial în instanţe.

„Constatăm că lipsa de acţiuni în investigarea „laundromatului” şi de prevenire a spălării banilor murdari este cauzată şi de perpetuarea unei reţele dense de indivizi corupţi, interesaţi de aceste tranzacţii criminale”, a remarcat Inga Grigoriu. Potrivit parlamentarei, „totul a fost posibil din cauza unei influenţe determinante a factorului politic asupra desfăşurării anchetei.

„Actuala majoritate parlamentară, dacă vrea să demonstreze că este interesată real de lupta cu corupţia, de eradicarea schemelor frauduloase care au avut un impact extrem de negativ asupra imaginii Republicii Moldova, au vulnerabilizat sistemul financiar-bancar şi au supus justiţia unui control total de către grupări criminale, este obligată să voteze pentru constituirea acestei Comisii”, a mai spus Inga Grigoriu.

Anterior, comunitatea „WatchDog. MD” a publicat un studiu care arată că, pe parcursul anilor 2010-2014, circa 70 miliarde de dolari americani de la băncile ruseşti au fost spălaţi prin intermediul instanţelor şi băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătoreşti ilegale privind datoriile false. Fondurile „curăţate” au fost transferate în continuare către un grup de societăţi de tip off-shore care au conturi în băncile occidentale.

https://www.ipn.md/ro/pppda-solicita-comisie-de-ancheta-pentru-elucidarea-circumstantelor-laundromatul-7965_1071097.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite