PPDA solicită moratoriu cu privire la tranzacţionarea Aeroportului Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Nastase presedinte.md

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, condus de Andrei Năstase, solicită instituţiilor de resort ale statului să instituie un moratoriu cu privire la tranzacţionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.

Formaţiunea mai cere să nu fie recunoscută legalitatea tranzacţiei dintre Avia Invest şi NR Investments Ltd până când nu va fi o decizie definitivă a instanţelor de judecată cu privire la legalitatea concesionării Aeroportului Chişinău în baza urmării penale iniţiate de către Procuratura Generală şi CNA. Reacţia PPDA vine ca urmare a acordului încheiat acum două zile, prin care NR Investments Ltd urmează să achiziţioneze 95% din compania Avia Invest, concesionara aeroportului, transmite IPN.

Într-o declaraţie a Partidului Politic Platforma DA se menţionează că solicitările reies şi din concluziile Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului în care s-au efectuat privatizările în 2013-2019, inclusiv concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, condusă de Igor Munteanu, care au fost transmise Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Generale pentru începerea urmăririi penale. PPPDA face referire la faptul că în cadrul lucrărilor Comisiei au fost identificate probe care demonstrează multiple încălcări flagrante în procesul de concesionare a Aeroportului, care au prejudiciat bugetul de stat cu milioane de euro.

PPPDA face trimitire şi la Nota Informativă a CNA din 24 august 2015, semnată de Viorel Chetraru, ex-directorul CNA, prin care se recomanda iniţierea procedurii de anulare a contractului de concesiune de către Ministerul Justiţiei, încheiat între Agenţia Proprietăţii Publice şi SRL „Avia Invest”. Şi anume din motivul că contractul de concesiune nu a fost încheiat cu Asociaţia persoanelor juridice SA „Aeroportul Habarovsk” şi SA „Kolomensky zavod”, desemnată în calitate de câştigător al concursului.

„Ţinând cont de concluziile CNA reflectate în documentul citat mai sus, care au constat faptul că contrar informaţiilor oferite de ex-ministrul al economiei, Valeriu Lazăr, revizorii CNA au stabilit că Aeroportul se dezvolta dinamic şi datorită unui management eficient dispunea de resurse financiare proprii sau atrase de la partenerii de dezvoltare externi, pentru a extinde serviciile prestate şi modernizarea Aeroportului. În acest sens, s-a constatat că AIC era o întreprindere de stat profitabilă, înregistrând în anii 2009-2013 circa 120 de milioane de lei”, se menţionează în declaraţia PPPDA.

Formaţiunea solicită instituţiilor de resort ale statului să informeze operatorii economici naţionali şi internaţionali cu privire la faptul că orice tranzacţie încheiată cu Avia Invest până la deciziile definitive ale instanţelor de judecată din Republica Moldova nu va fi recunoscută de către autorităţile Republicii Moldova. De asemenea, cere identificarea mecanismelor cu privire la întoarcerea aeroportului în gestiunea statului prin anularea tranzacţiei de concesionare. O altă solicitare este tragerea la răspundere a persoanelor care au participat şi au contribuit la concesionarea ilegală a Aeroportului Internaţional Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite