Precizările procurorilor privind eliberarea lui Renato Usatîi: Avocaţii au invocat că starea lui de sănătate este gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vine cu previzări în cazul reţinerii şi eliberării lui Renato Usatîi. Procurorii susţin că avocaţii politicianului au înaintat un demers prin care au cerut revocarea măsurii preventive, motivând că Usatîi s-a prezentat benevol, nu se va eschivat de la organul de urmărire penală, a dat declaraţii cu privire la faptele imputate, iar starea sănătăţii este una gravă.

„În conformitate cu prevederile art. 195 alin. (3) Cod de procedură penală, în cazul în care, la etapa de urmărire penală, procurorul consideră că măsura arestarea preventivă nu mai este justificată şi temeiurile care au servit la aplicarea acesteia au decăzut, acesta revocă neîntârziat măsura arestării, punând în libertate persoana”, se arată într-un comunicat de presă emis de PCCOCS.

Procurorii au luat această decizie în câteva ore, în contextul în care Renato Usatîi era dat în urmărire naţională şi internaţională, timp în care s-a aflat la Moscova, eschivându-se de organul de urmărire penală.

Procurorii spun că, ţinând cont de decăderea temeiurilor care au servit la aplicarea arestării preventive, învinuitului Renato Usatîi, prin ordonanţă i-a fost revocată măsura arestării preventive, fiindu-i aplicată măsura procesuală de constrângere - obligarea de a se prezenta în faţa procurorilor când i se va cere acest lucru.


„Investigaţiile pe această cauză continuă, fiind efectuate toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei”, afirmă procurorii.

PCCOCS nu a precizat ce acuzaţii îi sunt aduse lui Renato Usatîi, însă au comunicat că acesta „este învinuit de comiterea mai multor infracţiuni şi în legătură cu neprezentarea anterioară a acestuia la organul de urmărire penală”, iar la demersul procurorului i-a fost aplicată de către instanţa de judecată măsura preventivă, arestarea preventivă. Potrivit lui Usatîi, procurorii îl acuză de contrabandă şi de comandarea omorului bancherului rus Gherman Gorbunţov.

Liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a revenit duminică, 16 iunie, în Moldova, după ce timp de trei ani s-a aflat la Moscova, fiind dat în urmărire naţională într-un dosar penal. Imediat ce a ajuns la frontieră, la punctul vamal Sculeni, unde a fost întâmpinat de sute de simpatizanţi, politicianul a fost reţinut şi escortat la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). 

Renato Usatîi a fost eliberat, după câteva ore de audieri. Procurorii au anulat mandatul de arest. Usatîi a declarat că este nevinovat, iar procurorii nu aveau probe pentru a-i elibera mandatul de arestare.

Prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că eliberarea lui Renato Usatîi ridică mari semne de întrebare.

Inspectoratul General de Poliţie a precizat că lui Renato Usatîi „i se vor aplica prevederile celor mai recente decizii ale instanţelor de judecată din Republica Moldova”, adică 30 de zile de arest în Penitenciarul nr.13 din Chişinău, conform ultimii decizii din 24 octombrie 2016, însă procurorii au decis să-i anuleze mandatul de arestare pe numele lui Usatîi din lipsă de probe, după ce Usatîi a depus mărturii la întoarcerea în ţară.

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, spune că revenirea lui Renato Usatîi în Republica Moldova este un semnal că „Rusia deja l-a trimis pe Usatîi să consolideze stânga prorusă”. Liberalul consideră că e „cinic, agentul Rusiei întră în Republica Moldova, prin România”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite