Premierul Gavriliţa: „Moldova va avea gaz natural. Întrebarea e la ce preţ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavriliţa şi preşedintele Maia Sandu
Natalia Gavriliţa şi preşedintele Maia Sandu

Premierul Natalia Gavriliţa a dat asigurări că cetăţenii Republicii Moldova nu vor rămâne fără gaz şi energie electrică la iarnă. Potrivit prim-ministrului, întrebarea este la ce preţ va primi Moldova gazele naturale.

Prim-ministrul a accentuat că preţul de achiziţionare a gazelor va creşte inevitabil în acest an, respectiv, vor creşte tarifele pentru consumatorii finali.

„Ceea ce poate face Guvernul ca să ajute oamenii este un mecanism de compensare a creşterii de tarif, ţintit pe păturile vulnerabile a populaţiei. Compensarea creşterii tarifare, care este pregătit de Guvern, are ca baza compensarea în funcţie de venituri şi compensarea în funcţie de volumul pe care îl consumă gospodăria casnică, regresiv până la anumite nivele”, a spus Gavriliţa.

Natalia Gavriliţa a precizat că Chişinăul „a fost mereu în discuţii cu administraţia prezidenţială din Rusia. Au avut loc discuţii telefonice la nivel înalt, dar negocierile nu sunt simple”.

Gavriliţa a comunicat că ministrul Reintegrării ţării, Vlad Kulminski, va pleca joi la Moscova pentru a continua discuţiile pe subiectul livrării gazelor naturale. Tot în acest context, joi, ministrul de Externe, Nicu Popescu, va întreprinde o vizită la Kiev.

„Intenţia noastră e să ducem la bun sfârşit aceste negocieri cu o finalitate care convine ambelor părţi şi e fixată pe dimensiunea economică. Noi înţelegem că există un context global şi european specific, că preţul la gaze a crescut vertiginos şi că multe state europene au probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze. Moldova, în pofida schimbărilor de guverne, a fost un partener stabil al Gazprom-ului şi şi-a onorat contractele. Sunt anumite detalii legate de procesul de negociere cu Federaţia Rusă care nu pot fi făcute publice la moment, dar vor fi spuse la momentul potrivit”, a spus Gavriliţa.

Premierul a specificat că Chişinăul este în discuţii cu alte guverne şi companii „pentru a identifica furnizori de gaz”.

„Am avut negocieri cu România, Ucraina, Polonia etc. Chiar azi, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, se află în Polonia în discuţii la tema crizei energetice. Anterior, ministrul Nicu Popescu a avut discuţii la această temă la Bruxelles şi Bucureşti, iar joi va pleca la Kiev”, a spus Gavriliţa.

Şefa Guvernului a menţionat că Executivul pregăteşte procesul de achizţionarea gazelor din surse alternative, prin compania Energocom.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite