Premierul Ion Chicu admite că ar mai putea exista întârzieri salariale, însă problema nu ar fi în lipsa banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu

Premierul Ion Chicu admite că ar mai putea exista pe viitor întârzieri salariale pentru bugetari, însă afirmă că nu ar fi de vină „gaura” bugetară pe care o invocă unii analişti, ci este problema proastei organizări a activităţii instituţiilor. Luni, după şedinţa conducerii de vârf a ţării, prim-ministrul a declarat presei că e nevoie „de restabilit disciplina în instituţii, de mai concediat, de mai sancţionat, inclusiv miniştrii”, transmite IPN.

Potrivit lui Ion Chicu, rezultatele exerciţiului bugetar pentru ianuarie 2020 arată încasări la bugetul public naţional de plus 600 de milioane de lei faţă de ianuarie 2019. Soldul la sfârşitul lunii ianuarie era de 4,62 miliarde de lei. „Nu este nicio problemă cu finanţarea”, a declarat premierul.

Ion Chicu spune că mai sunt două-trei instituţii în care bugetarii nu şi-au primit salariul pentru decembrie, dar acest lucru se întâmplă din cauza că „contabilii ori au dezagregat târziu bugetul, ori au prezentat târziu dispoziţia de plată”. „Eu admit că vor mai fi contabili care vor prefera să se ducă de 8 martie pe trei săptămâni în concediu şi nu o să prezinte dispoziţia de plată”, a remarcat premierul.

Ion Chicu a mai spus că, aşa cum există mecanismul de monitorizare a preţurilor, va fi un mecanism de monitorizare a achitării salariilor. Acesta va fi lansat din februarie.  „Dacă se vede în trezorerie că data achitării tradiţionale a salariului este data de 10 a lunii, iar până pe data de 15 contabilul nu prezintă dispoziţia de plată, atunci este instituţia semnalată şi trebuie să prezinte explicaţii”, a precizat premierul.

https://www.ipn.md/ro/premierul-admite-ca-ar-mai-putea-exista-intarzieri-salariale-7967_1071224.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite