Premierul Ion Chicu a cerut Ministerului Finanţelor să asigure achitarea salariilor restante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În debutul şedinţei Guvernului de miercuri, 4 decembrie, premierul Ion Chicu a menţionat despre restanţele salariale înregistrate în sectorul bugetar pentru luna octombrie şi a solicitat în mod urgent soluţionarea acestei probleme.

„În urma unor carenţe în activitatea Executivului într-o perioadă anterioară, avem restanţe la achitarea salariilor în sectorul bugetar pentru luna octombrie. La ora 12:00, erau 1.525 de persoane din 64 de instituţii care nu au primit salariile pentru octombrie. Vreau să ştiu când finalizăm salarizarea”, a declarat Ion Chicu.

Ministrul Finanţelor a menţionat că salariile au fost achitate în cea mai mare pondere. „Lucrăm intensiv cu instituţiile care au rămas fără salarii  pentru a depăşi situaţia. Finanţările sunt disponibile, mijloace financiare sunt mai mult decât suficiente. Credem că mâine sau cel târziu poimâine totul trebuie să fie achitat”, a explicat ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa.

În continuare, şeful Executivului a subliniat importanţa identificării infrastructurii pentru investiţii în fiecare centru raional şi precizat că intenţionează să se întâlnească cu preşedinţii consiliilor raionale alese în scrutinul din 20 octombrie pentru a stabili un program în acest sens. „Am vorbit cu dl. ministru Usatîi despre crearea platformelor industriale în fiecare centru raional. Ştiu că aţi început să elaboraţi un plan în care sunt identificare spaţii unde am putea dezvolta aceste platforme industriale. Vă rog să avem finalizată această listă cât mai curând”, a declarat prim-ministrul.

Tot în cadrul şedinţei, premierul Ion Chicu a abordat subiectul dezvoltării economice şi creşterea numărului locurilor de muncă, subliniind importanţa modificării regulamentului în acest sens. „Ţin să menţionez despre subiectul privind subvenţionarea locurilor de muncă, a salariilor concetăţenilor noştri care la moment muncesc peste hotare. Anul viitor vom implementa proiecte majore şi vom avea nevoie de forţă de muncă suplimentară, şi contăm pe  concetăţenii noştri plecaţi. Trebuie săi atragem acasă şi intenţionăm subvenţionarea salariilor din bugetul de stat”, a subliniat şeful Cabinetului de miniştri.

Prim-ministrul s-a referit şi la programul „Prima Casă”, ritmul de implementare a căruia a scăzut considerabil şi a menţionat că trebuie create mecanisme de repornire a acestuia.  

Prim-ministrul a solicitat şi responsabilizarea angajaţilor din structurile guvernamentale şi instituţiile publice ce ţine de utilizarea banilor publici în interes propriu. „Ştiu că există tendinţa, când vine persoana în funcţie nouă, doreşte să schimbe laptopul, gadgeturile, maşina. Această tendinţă de a ne înnoi s-o lăsăm în trecut. Nu procurăm laptopuri noi, telefoane din contul instituţiei. Cunosc cazuri de dorinţă de a cheltui banii publici”, a declarat premierul. Ion Chicu a cerut Cancelariei de Stat verificarea modului în care este folosit transportul de serviciu al Casei Naţionale de Asigurări în Medicină, dar şi evaluarea altor structuri.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite