Premierul Ion Chicu: Guvernul Republicii Moldova va promova o politică externă echilibrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul prim-ministru, numit ieri de către Parlament, Ion Chicu spune că executivul pe care îl conduce va promova o politică externă echilibrată. Totodată, premierul afirmă că va respecta toate angajamentele asumate de către Republica Moldova în raport cu partenerii externi, transmite IPN.

„Bineînţeles, Acordul de Asociere este unul dintre documentele principale de care ne vom ghida în acţiunile noastre. Guvernul tehnocrat are ca prioritate şi obiective interesele Republicii Moldova, iar interesele ţării pot fi atinse doar dacă porţi un dialog cinstit, onest cu partenerii externi”, a declarat Ion Chicu în platoul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public Moldova 1.

Totodată, prim-ministrul spune că Guvernul este în situaţia de a reajusta rapid conceptul reformei justiţiei şi viziunea privind această reformă pentru ca pe parcursul următoarelor două-trei zile să fie retrimis proiectul din nou la Comisia de la Veneţia. „Următoarea şedinţă a acestei Comisii va avea loc la începutul lunii decembrie şi dacă ratăm această şedinţă şi nu avem avizul pozitiv de la Comisia de la Veneţia, va trebui să aşteptăm până în primăvară când va fi următoarea şedinţă. Or, noi nu ne putem permite luxul de a tergiversa atât de mult această reformă”. Noul premier spune că proiectul reformei justiţiei va fi ajustat ţinându-se cont în totalitate de recomandările precedente ale Comisiei de la Veneţia.

Ion Chicu spune că dacă Comisia de la Veneţia va da aviz pozitiv, atunci se va continua pe domeniul evaluării externe a procurorilor şi judecătorilor, aşa cum a propus executivul precedent. „Vor fi create comisii de evaluare în componenţa cărora vor intra, inclusiv, experţi cu renume internaţional, procurori cu experienţă în ţările europene”, a continuat şeful cabinetului de miniştri. „Sperăm că în urma activităţii acestor comisii sistemul justiţiei, Procuratura, vor fi curăţate de elementele care au compromis totalmente acest sistem”, a spus el.

Ion Chicu anunţă că săptămâna viitoare noul ministru al justiţiei, Fadei Nagacevschi, va merge cu o vizită la Bruxelles în cadrul căreia va discuta despre posibilităţile de numire a procurorului general şi Guvernul va acţiona în funcţie de rezultatele acestei vizite.

Joi, 14 noiembrie, Parlamentul a acordat vot de încredere cabinetului de miniştri în frunte cu Ion Chicu şi programului său de activitate. Noul guvern a fost susţinut cu votul a 62 de deputaţi din fracţiunile Partidului Socialiştilor şi Partidului Democrat. Deputaţii Blocului ACUM au părăsit sala de şedinţe înainte de procedura de vot.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite