Premierul Pavel Filip, în vizită de lucru la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde în perioada 13-14 mai o vizită de lucru la Bruxelles, unde va participa la evenimentele consacrate celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic. Premierul va rosti un discurs în cadrul Conferinţei de Nivel Înalt dedicată aniversării a zecea de la lansarea PaE, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de Guvern se menţionează că Pavel Filip va participa şi la cina festivă oferită de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru cei şase şefi de stat sau de guvern ai ţărilor din cadrul PaE. De asemenea, prim-ministrul va avea şi o serie de întrevederi bilaterale cu înalţi oficiali europeni, şefi de stat şi de guvern.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic va fi marcată printr-o o serie de reuniuni de nivel înalt, cu participarea celor şase ţări din cadrul Parteneriatului Estic, statelor membre ale UE şi a altor părţi interesate.

Luni, 13 mai, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, va prezida reuniunea anuală la nivel ministerial a Parteneriatului Estic cu cele 28 de state membre ale UE, cei şase parteneri din Est ai UE şi reprezentanţii instituţiilor europene. În cadrul reuniunii, vor fi evaluate progresele în implementarea celor „20 de livrabile pentru 2020”, aprobat la ultimul Summit al PaE din noiembrie 2017.

În seara zilei de 13 mai, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va oferi o cină festivă pentru cei şase şefi de stat sau de guvern ai ţărilor din cadrul Parteneriatului Estic. În paralel, la BOZAR, Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, va avea loc concertul aniversar „Creăm împreună – celebrarea a zece ani ai PaE prin imagine şi muzică”, cu participarea artiştilor din cele şase state ale PaE.

Pe 14 mai, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va găzdui o conferinţă de nivel înalt. La eveniment vor participa şefi de stat sau de guvern ai ţărilor partenere, miniştri de externe ai statelor membre ale UE, reprezentanţi ai societăţii civile, lideri ai comunităţii de afaceri, tineri şi jurnalişti din 34 de ţări. Participanţii vor avea posibilitatea să discute despre modul în care a evoluat parteneriatul în primul deceniu şi viitorul acestuia.

Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu şase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, fiecare dintre partenerii estici are libertatea să-şi determine gradul de cooperare cu UE. Astfel, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au ales gradul maxim de apropiere semnând Acordurile de Asociere şi implementând toate condiţionalităţile pentru liberalizarea regimului de vize.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite