Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk în cadrul întâlnirii cu Iurie Leancă: „Avem multe probleme pe care urmează să le rezolvăm împreună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit astăzi, la Kiev, cu omologul său ucrainean Arseni Iaţeniuk. În cadrul întrevederii, oficialul de la Chişinău a reconfirmat sprijinul său privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a pledat pentru menţinerea stabilităţii în regiune, neadmiterea tensiunilor şi depăşirea actualei crize exclusiv pe căi paşnice.

„Vreau să menţionez, că noi calificăm drept ilegal aşa-numitul «referendum» desfăşurat ieri în peninsula Crimeea, deoarece acesta contravine Constituţiei Ucrainei şi normelor de drept internaţional“, a subliniat Iurie Leancă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

La rândul său, Arseni Iaţeniuk i-a mulţumit lui Iurie Leancă pentru sprijinul ferm din partea Republicii Moldova în situaţia dificilă în care s-a pomenit Ucraina. Premierul ucrainean a felicitat Guvernul de la Chişinău pentru succesele  obţinute în liberalizarea regimului de vize cu UE. „Avem multe probleme pe care urmează să le rezolvăm împreună. Întrevederea de astăzi este foarte importantă şi semnifică un nou început în consolidarea relaţiilor bilaterale. Vom merge împreună pe drumul integrării europene“, a declarat şeful Executivului de la Kiev.

Pe parcursul întrevederii au fost abordate o serie de subiecte prioritare de pe agenda bilaterală moldo-ucraineană, în special, cooperarea în domeniul energetic, finalizarea procesului de demarcare a frontierei de stat, reglementarea raporturilor de proprietate, funcţionarea Complexului hidroenergetic nistrean şi protecţia bazinului râului Nistru. Interlocutorii au efectuat şi un schimb de opinii în problema reglementării transnistrene. Părţile au menţionat necesitatea continuării negocierilor pentru identificarea statutului special al regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova.

Astăzi, Iurie Leancă se va mai întâlni cu preşedintele Radei Supreme, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. Oleksandr Turcinov a menţionat că Ucraina apreciază susţinerea din partea Chişinăului, într-un moment în care se confruntă direct cu problema separatismului. „Mizăm că Ucraina va avea în continuare această susţinere din partea Moldovei. Ştim că ţara dumneavoastră a trecut prin aceeaşi situaţie, statele noastre au acceaşi istorie, ne leagă o mare prietenie şi ţările noastre au ales o singura cale - integrarea europeană - şi sper că vom reuşi“, a declarat Oleksandr Turcinov. 

Totodată, Iurie Leancă s-a întâlnit şi cu deputatul ucrainean Piotr Poroşenko. Cei doi oficiali au vorbit despre cooperarea bilaterală, evoluţiile din regiune şi aspiraţiile europene ale celor două ţări. Premierul moldovean a spus că ţara noastră apreciază înalt poziţia conducerii din Kiev de a rezolva pe cale paşnică problema apărută în legătură cu peninsula Crimeea.

Piotr Poroşenko a spus că Ucraina apreciază susţinerea din partea Chişinăului. „Simţim permanent susţinerea Republicii Moldova şi ne dorim să depăşim această situaţie de criză. Apreciem vizita Dumneavoastră la Kiev drept o expresie a solidarităţii Republicii Moldova cu Ucraina. Sunteţi prietenii noştri adevăraţi“, a declarat Piotr Poroşenko.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite