Politică

articolul anterior articolul urmator

Premierul Ucrainei va efectua o vizită în Republica Moldova

0
13 Dec 2019 10:00:13
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO unian.net
FOTO unian.net

Premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, va efectua o vizită în Republica Moldova în luna martie a anului viitor. Tot în martie, la Chişinău urmează să aibă loc şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, la care vor fi discutate cel puţin 14 subiecte de pe agenda bilaterală. Despre aceasta a anunţat premierul Ion Chicu, care a efectuat joi, 12 decembrie, o vizită la Kiev, transmite IPN.

În cadrul unei şedinţe convocate la Guvern, premierul a declarat că întrevederea de la Kiev cu omologul său ucrainean este deja a doua în ultimele două săptămâni. Prima a fost pe 22 noiembrie, la Londra, unde a fost stabilită lista subiectelor care se cer abordate pe plan bilateral. Ieri, deja s-a discutat concret pe 14 subiecte de interes comun, care s-au acumulat de-a lungul anilor, iar unele au o vechime de peste 20 de ani.

„Constat cu mare satisfacţie că dialogul prietenesc şi reciproc avantajos, la nivel de conducători de Guvern, a fost restabilit. Şi ca urmare a acestor două întrevederi, avem deja pentru anul viitor înţelegeri pentru discuţiile ulterioare. S-a reuşit soluţionarea problemei transportului internaţional, blocat din cauza lipsei autorizaţiilor de transport. Cu două-trei săptămâni în urmă, existau probleme cu autorizaţiile pentru transport internaţional pe teritoriul Rusiei. Iată că, din păcate, şi pentru Ucraina a venit aceeaşi problemă. S-a reuşit să deblocăm situaţia, astfel încât agenţii noştri transportatori să poată opera curse sau să poată traversa teritoriul Ucrainei cu destinaţia Rusia şi alte ţări”, a notat şeful executivului.

Printre subiectele care vor fi discutate la Comisia interguvernamentală moldo-ucraineană premierul a menţionat problema patrimoniului, problema ecologică a râului Nistru, nodul hidroenergetic de pe Nistru, liberalizarea transportului, colaborarea în domeniul energetic. „Nu în ultimul rând, remarc şi necesitatea demarcării a graniţei de stat, atât la Giurgiuleşti, cât şi pe unele sectoare din nord, sud şi pe sectorul transnistrean”, a mai spus Ion Chicu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările