Preşedintele CALR al Consiliului Europei, îngrijorat de situaţia de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca reacţie la decizia Curţii de Apel Chişinău de a menţine nevalidarea alegerilor primarului din capitala Republicii Moldova, preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale, Gudrun Mosler-Tornstrom, şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu ultimele evoluţii post-electorale la Chişinău, se spune într-un comunicat de presă al Consiliului Europei.

„Transparenţa, imparţialitatea şi independenţa sunt părţi componente ale patrimoniului democratic european. Acesta include toate fazele procesului electoral, inclusiv deciziile postelectorale. Respectarea rezultatelor alegerilor de netăgăduit este de o importanţă primordială pentru stabilitatea democratică a ţării şi a Europei în ansamblu. Hotărârea instanţei din Chişinău de a nu valida rezultatul votării care a avut loc la 3 iunie 2018 şi de respingerea de către Curtea de Apel a recursului depus de către dl Andrei Năstase, care a câştigat în acest scrutin, ridică numeroase semne de întrebare, în special legate de valorile de bază ale tradiţiei europene electorale şi democratice”, a declarat preşedintele Congresului.

„Congresul a urmărit alegerile locale din 20 mai la Chişinău, Bălţi şi din alte cinci localităţi şi, în întregime, le-a considerat conforme standardelor democratice. Nevalidarea rezultatului competiţiei pentru Primăria Chişinău din 3 iunie a fost o surpriză şi a ridicat întrebări cu privire la transparenţă şi proporţionalitate. Rapoartele despre deciziile instanţelor sunt un semn îngrijorător pentru noi în cadrul Congresului, având în vedere situaţia dificilă a democraţiei locale cu care Chişinăul se confruntă deja de o perioadă prea lungă”, a concluzionat Gudrun Mosler-Tornstrom.

Această nouă situaţie şi proiectul raportului de informare privind alegerile locale anticipate din 20 mai 2018 în şapte localităţi, inclusiv Chişinău şi Bălţi, vor fi discutate în cadrul reuniunii de monitorizare a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale care va avea loc la 28 iunie 2018 în Büyükcekmece (Istanbul, Turcia), se menţionează în comunicat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite