Preşedintele Comisiei de la Veneţia: Nu trebuie confundată urgenţa cu graba în combaterea corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gianni Buquicchio şi Maia Sandu
Gianni Buquicchio şi Maia Sandu

Majoritatea parlamentară şi opoziţia ar trebui să continue practica dialogului şi consensului care s-au arătat a fi posibile, spre exepmlu, în subiectul modificării Constituţiei. Este actual şi faptul să nu să se confunde urgenţa cu graba în procesul de executare a mandatului de combatere a corupţiei pe care guvernarea l-a primit de la alegători, a declarat preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, transmite IPN.

Aflându-se la Chişinău pe fundalul acţiunilor de curăţare a sistemului de către noua guvernare, care au bulversat nu numai opoziţia, dar şi o parte a societăţii civile, demnitarul european a declarat că în curând Comisia de la Veneţia va emite o opinie referitoare la modificările la Legea cu privire la Procuratură.

El a salutat faptul că „în Republica Moldova au fost iniţiate mai multe schimbări. În discuţiile cu majoritatea parlamentară am subliniat să nu fie confundată urgenţa cu graba. Electoratul le cere guvernaţilor să fie absolut fermi în lupta cu corupţia, cere o justiţie eficientă şi cere o viaţă mai bună în această ţară. Pentru a le realiza, nu trebuie să se grăbească, trebuie să ajungă la nişte soluţii care să fie bazate pe un consens cât se poate de larg cu opoziţia, care trebuie să fie constructiv, cum a fost în cazul reformei Constituţiei. Trebuie să existe şi dialog cu societatea civilă”, a declarat Gianni Buquicchio.

Fiind solicitat să se refere la modul cum a fost înlăturat din Procuratura Generală Alexandr Stoianoglo, Gianni Buquicchio a răspuns că în competenţa instituţiei pe care o conduce este expertizarea legilor, nu şi a unor cazuri concrete.

În vizita sa la Chişinău, preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio conduce un grup de lucru al Consiliului Europei, care în perioada 20- 21 octombrie se întîlneşte cu preşedinta Maia Sandu, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, cu ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco. Va avea întrevederi în Parlament, la Curtea Constituţională, Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul Naţional Anticorupţie, Autoritatea Naţională de Integritate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite