Preşedintele OSCE: Alegerile parlamentare vor fi cruciale pentru viitorul R.Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi cruciale pentru viitorul Moldovei. Acestea trebuie să fie libere şi transparente, în conformitate cu standardele internaţionale. Îndată cum ciclul electoral este complet, aleşii trebuie să-şi prea mandatele fără pauze. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul afacerilor Externe şi Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, aflat într-o vizită în Moldova, transmite IPN.

Miroslav Lajčák susţine că OSCE, UE şi comunitatea internaţională vor urmări în detaliu procesul electoral şi cel post electoral. „Sperăm că după procesul electoral negocierile pentru reglementarea transnistreană vor continua”, a spus oficialul slovac. 

Miroslav Lajčák a mai spus că preşedinţia Slovaciei în OSCE este orientată pe oameni, dialog şi bunăstare şi că aceasta va fi activă, ambiţioasă şi implicată, iar prevenirea, medierea şi atenuarea conflictelor este o prioritate.

„Mă bucur să văd că avem progrese tangibile pe filiera conflictului transnistrean. Podul este deschis şi elevii circulă nestingherit, fermierii s-au întors la pământurile lor. Am lăudat Guvernul pentru efortul depus pentru a obţine acest succes. Avem dinamică şi trebuie să o creştem”, a spus Miroslav Lajčák. Potrivit diplomatului, eforturile ulterioare trebuie orientate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei în graniţele ei recunoscute la nivel internaţional cu statutul special pentru Transnistria. Totodată, procesul de reglementare trebuie condus de actori naţionali şi locali, iar Slovacia şi OSCE este gata să ofere suport.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, şi-a exprimat speranţa că pe parcursul anului curent, împreună cu OSCE, MAEIE va dezvoltata o colaborare eficientă, bazată pe respect reciproc pentru dinamizarea dialogului în cadrul negocierilor politice şi avansării în procesul de reglementare transnistreană.

Potrivit ministrului, Moldova mizează pe susţinerea Slovaciei pentru menţinerea şi canalizarea eforturilor Republicii Moldova în vederea reluării discuţiilor pe platforma OSCE pe subiectul retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul Moldovei, precum şi transformarea actualei operaţiuni de menţinerea a păcii în una civilă cu mandat internaţional. De asemenea, mizează pe susţinere în efectuarea unei inspecţii internaţionale a depozitului de stocare a muniţiilor de la Cobasna, care, potrivit ministrului, devine un pericol socio-umanitar atât pentru Moldova, cât şi vecinii săi.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE şi ministrul afacerilor externe şi europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, se află în vizită în Republica Moldova în perioada 17-19 ianuarie, zile în care va avea întrevederi cu oficiali din Republica Moldova şi conducerea politică din Tiraspol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite