Președintele Parlamentului moldovean: marșurile unioniste sunt influențate din exterior și foarte periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Legislativului Republicii Moldova, Marian Lupu, susţine că marşuri precum cel unionist, preconizat pentru 16 septembrie în Chișinău, nu se organizează fără o influenţă din exterior. „Plus la formaţiuni sau forţe politice care generează aceste marşuri din interior, eu nu aş putea să exclud, nu am argumente la mână, însă simpla logica îmi spune că, fără o implicare şi influenţă din exterior, ele nu se produc", a

Preşedintele Parlamentului susţine că astfel de marşuri nu sunt acţiuni întâmplătoare. „Ele fac parte dintr-un scenariu foarte bine chibzuit, promovat de către o parte din formaţiunile de extremă. Nu aş exclude ca în spatele acestora să fie şi partidele de extremă dreapta, dar şi cele de extrema stângă, fiindcă toate aceste acţiuni şi rezultatele lor, efectele sunt dramatice, ele nu vin decât să polarizeze societatea, să întărească într-un fel pe segmentul lor aceste formaţiuni de extremă dreapta, dar în mod automat vin să aducă mai multă forţă aceluiaşi Partid al Comuniştilor", a menţionat Marian Lupu.

Socialiștii vor anularea marșului unioniștilor din 16 septembrie, prin hotărâre judecătorească

Cine ciocneşte Moldova „unionistă" cu cea „statalistă"

„Aceste manifestaţii sunt foarte periculoase. Ele vin cu efecte foarte clare, pe termen scurt, de destabilizare a situaţiei sociale, politice. Pe de altă parte, aceste evenimente, chiar dacă ele sunt promovate de grupuri marginale, vin să formeze o impresie că acest subiect, adică distrugerea statalităţii Republicii Moldova şi unirea cu alt stat, ar fi punctul unu pe agenda naţională, ceea ce este fals", a mai spus preşedintele legislativului.

PROTESTUL DE LA BĂLȚI Polițiștii au întocmit două dosare penale pentru actele de violență din timpul manifestațiilor. Vezi VIDEO!

VIDEO Victor Şelin a împărţit bere contramanifestanţilor la Bălţi

Marian Lupu a subliniat că nu vede Republica Moldova ca un proiect statal temporar, care, mai devreme sau mai târziu, îşi pierde statalitatea şi independenţa. „În ţara Republica Moldova noi oferim dreptul fiecărui cetăţean de autoidentificare, aşa cum se simte fiecare cetăţean: moldovean se simte - are dreptul, român se simte - are dreptul, rus, bulgar, ucrainean, găgăuz. Însă toţi împreună, noi edificăm un singur stat comun. Şi toţi împreună noi suntem moldoveni, ca cetăţeni ai acestei ţări, ca naţiune civică moldovenească a ţării noastre", a menţionat liderul Partidului Democrat.

Unioniştii dau foc însemnelor comuniste, la Bălţi şi Cahul

La 16 septembrie este planificat un nou marş unionist. Organizatorii, platforma civică „Acţiunea 2012" declară că aşteaptă circa 10 mii de oameni să participe la acţiune. Mai multe formaţiuni politice şi asociaţii obşteşti au declarat că vor contramanifesta. Un partid a acţionat în judecată Primăria municipiului Chişinău, cerându-i să interzică marşul. Ultimul marş unionist, din luna august la Bălţi, s-a soldat cu confruntări între manifestanţi şi contramanifestanţi. În timpul acestora a fost rănită o jurnalistă a unui post de televiziune.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite