Preşedintele R. Moldova nu va putea face remanieri în cadrul unui Guvern interimar. CCM a admis doar parţial sesizarea Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii Curţii Constituţionale
Judecătorii Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a admis parţial sesizarea preşedintelui Maia Sandu, prin care s-a solicitat să fie declarate neconstituţionale unele prevederi din Legea cu privire la Guvern. Curtea a declarat neconstituţionale prevederile care îi interzic Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcţie de demnitate publică, altele decât miniştri, sau în funcţiile publice, transmite IPN.

Curtea a statuat că, până la modificarea legii, guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcţie de demnitate publică, altele decât miniştrii, sau în funcţii publice, pentru un termen determinat, până la o nouă numire a aceleaşi persoane sau a alteia de către un executiv cu puteri depline.

Totodată, Curtea a declarat constituţionale prevederile ce interzic guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcţie persoanele cu funcţie de demnitate publică sau funcţionari publici, cu excepţia cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-şi îndeplini atribuţiile.

A fost declarată inadmisibilă sesizarea în partea referitoarea la controlul constituţionalităţii prevederilor ce stabilesc că guvernul al cărui mandat a încetat nu este în drept să încheie tratate internaţionale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova. De asemenea, nu s-a admis controlul constituţionalităţii unor prevederi ce ţin de interimatul funcţiei de prim-ministru.

Hotărârea este definitivă, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Pe 11 ianuarie, în contextul demisiei Guvernului Chicu şi a incertitudinii cu privire la posibilitatea învestirii unui nou Guvern, Maia Sandu a cerut Curţii să interpreteze Constituţia şi Legea cu privire la Guvern privind posibilitatea ca Guvernul aflat în demisie să poată semna tratate internaţionale.

Mai mult, Maia Sandu a solicitat Curţii să verifice posibilitatea ca şeful statului să facă remanieri guvernamentare în cazul Guvernului demisionar şi să nu mai fie obligat să numească prim-ministrul interimar şi miniştrii interimari, în situaţia în care aceştia şi-au dat demisia, exclusiv din cadrul Guvernului aflat în demisie, cum a fost în cazul cu Aurel Ciocoi, când Maia Sandu a numit un prim-ministru interimar din cadrul Cabinetului de miniştri existent.

            

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite