Prima rândunică! Un avocat SE PROPUNE la funcția de președinte al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Rotaru, avocatul care se vrea șef de stat
Ilie Rotaru, avocatul care se vrea șef de stat

Avocatul Ilie Rotaru a depus astăzi cerere la Comisia specială pentru alegerea președintelui Republicii Moldova. Asta deși, potrivit legii, un candidat poate fi propus de cel puțin 15 deputați din Parlament.

Fost membru al Partidului Democrat și al Mișcării Antimafie, Rotaru susține că ar corespunde tuturor cerințelor (vârstă, studii, cetățenie), iar prevederea prin care doar deputații pot înainta candidaturi ar fi neconstituțională. Juristul susține că va ataca în instanță acest articol, dar până atunci avocatul cere partidelor parlamentare să-i sprijine candidatura ca persoană neafiliată politic.

Deși nu a fost înregistrat încă în cursă, pretendentul a venit și cu un program de reforme, ba chiar a împărțit cele mai importante funcții din stat.

Astfel, el propune adoptarea unei noi Constituții în decurs de un an. Președinte al Parlamentului ar urma să devină comunistul Vladimir Voronin, iar adjuncții săi - democratul Marian Lupu și liberalul Mihai Ghimpu. Liderul PLDM Vlad Filat ar rămâne premier, fiind secondat de vicepremierii Valeriu Lazăr (PD) și Igor Dodon (PCRM). Fotoliile de miniștri s-ar impărți în proporție de 42% de PCRM și 58% de partidele din AIE. Potrivit lui Rotaru, procurorul general ar trebui eliberat din funcție, iar toate organele de drept depolitizate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite